Californische condor

Dierenweetjes.be

De Californische condor - Alle vogelsoorten

De Californische condor is een zeer zeldzame vogelsoort. Hij behoort, net zoals de andescondor, tot de gierenfamilie Cathartidae. De Californische condor is de grootste vogel in Noord-Amerika. Deze soort is ernstig bedreigd. Door jacht en gif is hij vrijwel uitgestorven in het wild.

 

Kenmerken

De Californische condor heeft een verenkleed van overwegend zwarte veren, alleen de top van de kleinere vleugeldekveren is wit net als een witte driehoek onderop elke vleugel. Zijn vleugelspanwijdte kan tot 2,8 m lang worden. De hals en kop zijn naakt: de huid is bij het jong tot vier jaar nog zwart, daarna verkleurt deze tot roze en bij opwinding wordt hij rood. Onder de hals heeft de Californische condor ook nog een dikke kraag halsveren.

 

Er is geen verschil in uiterlijk tussen het mannetje en vrouwtje,ze zijn gelijk van uiterlijk.

 

 

Voeding en broedplaatsen

De Californische condor is een zeer goede zweefvlieger, hij brengt veel tijd door in de lucht. Deze condors zijn aaseters. Ze zoeken van hoog in de lucht naar kadavers om zich te voeden.

 

Het mannetje en het vrouwtje gaan een paarband aan voor het leven. Ze broeden meestal in een ondiepe grond tegen een rotswand. Het enige ei wordt dan op een kale rots gelegd.

Extra weetjes over de Californische condor

 

  • Deze vogel kan wel tot 60 jaar oud worden.
  • De Californische condor weegt gemiddeld 9 kg.
  • De grote Californische condor is verwant met de nog grotere Andescondor uit Zuid-Amerika.
  • De condor werd in het verleden bejaagd. Er vielen vooral veel slachtoffers doordat veeboeren vergiftigd aas neerlegden ter bestrijding van wolven en coyotes.
  • In het begin van de jaren tachtig was deze soort bijna uitgestorven: er waren namelijk nog minder dan 25 vogels over.
  • De vogels werden in gevangenschap gefokt om het uitsterven van dit soort te voorkomen. Er werden zo'n 200 vogels gefokt. Een deel van deze vogel zijn na 1992 weer uitgezet.
  • Het herstel verloopt langzaam omdat de condor hoogstens 1 jong per 2 jaar grootbrengt.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes