Braziliaanse zaagbek

Dierenweetjes.be

De Braziliaanse zaagbek - Alle vogelsoorten

De Braziliaanse zaagbek is een soort eend uit de familie van de eendachtige. Hij is een van de 6 meest bedreigde watervogels in de wereld met mogelijk nog minder dan 250 dieren in het wild. Hij leeft in zuid-centraal Brazilië, in het oosten van Paraguay en in het noordoosten van Argentinië.

 

Kenmerken

De Braziliaanse zaagbekken leven dus in zuid-centraal Brazilië hier leven ze in ondiepe en snelstromende riviertjes. De volwassene variëren in grootte van 49 cm tot 56 cm. Ze zijn donker grijs gekleurd bovenaan. De borst is licht grijs en wordt nog bleker naar de witachtige buik toe. Ze hebben ook witgekleurde spiegels op hun vleugels, deze zie je enkel wanneer ze hun vleugels strekken, vliegen. Het mannetje en het vrouwtje zijn hetzelfde gekleurd. Het vrouwtje heeft enkel een iets kleiner kuifje achterop het hoofd dan het mannetje. Ze hebben een lange dunne puntige zwarte snavel en rode voeten en benen.

 

 

Voeding en broedplaatsen

Het voedsel van de Braziliaanse zaagbekken bestaat voornamelijk uit vis. Maar ze eten ook insecten, kikkervisjes en slakken. Ze halen hun voedsel/hun vis uit kristalheldere riviertjes want ze jagen op het oog.

 

De Braziliaanse zaagbekken broeden zoals de andere zaagbekken in boomholtes, maar soms ook in rotsformaties.

↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes