Andescondor

Dierenweetjes.be

De andescondor - Alle vogelsoorten

De andescondor is een soort gier dat behoort tot de familie Cathartidae. Hij komt alleen voor in Zuid-Amerika. Je kan hem in de gehele Andes van Venezuela vinden, via Colombia, Ecuador, Peru en Bolivia zuidelijk tot in Argentinië en Chili. De condor kan leven op 3000 tot 5000 meter hoog en zweeft op de thermiekbellen.

Kenmerken

De andescondor zijn vleugels hebben een spanwijdte van 2,70 tot 3,20 meter. Zijn lichaam, van kop tot staart, is ongeveer rond de 1,2 tot 1,3 m lang. Zijn gewicht kan 11 tot 15 kg bedragen. De vrouwtjes wegen minder, 8 tot 11 kg, omdat ze kleiner zijn.

 

Net zoals vele andere gieren heeft de andescondor een kale kop die makkelijker schoon te houden is. De volwassen vogels hebben zwarte veren en een mooie witte kraag die goed afsteekt op het zwarte lijf. De witte kraag is groter bij de mannetjes. Als de vogels volwassen zijn hebben ze ook grote witte vlekken of banden op hun vleugels.

 

In tegenstelling tot de vrouwtjes hebben de mannetjes een grote kam op hun kop en vertoont de nek huidplooien. De huid van de nek en kam kan rood aanlopen, de condor gebruikt dit voor het uitwisselen van sociale signalen met soortgenoten.

 

 

Voeding en broedplaatsen

Een condor kan soms meer dan 200 kilometer reizen op zoek naar voedsel. In het binnenland eet hij voornamelijk kadavers van grote zoogdieren, terwijl hij bij de kust eerder dode zeezoogdieren eet.

 

Rond het vijfde of zesde jaar wordt het mannetje geslachtsrijp. Dan verandert zijn kam van rood naar diepgeel en gaat de andescondor op zoek naar een vrouwtje. Condors leven monogaam. Elke twee jaar kan een andescondor eieren leggen, waarvoor ze een rotsrichel opzoekt die vrij ontoegankelijk zijn. Als het ei uitkomt voeden beide ouders het jong de eerste 6 maanden op de broedplaats, en nog eens 6 maanden wanneer het de broedplaats verlaten heeft.

Extra weetjes over de andescondor

 

  • De andescondor behoort tot de grootste vliegende vogels op aarde.
  • Deze vogel wordt op dit moment bedreigd. Het aantal vogels gaat langzaam achteruit.
  • De andescondors hun bedreiging wordt veroorzaakt door de lokale boeren. Zij zien namelijk de condor als een bedreiging zien voor hun vee.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes