Amazonepapegaai

Dierenweetjes.be

De Amazonepapegaai - Alle vogelsoorten

De Amazonepapegaai is een papegaaisoort die voorkomt in Zuid-Amerika in het gebied van de Amazone. Ze behoren tot één van de beste papegaaisoorten om als huisdier te houden en staan bekend om hun intelligentie.

 

Kenmerken

De Amazonepapegaai is een middelgrote papegaaisoort die tot 38 cm groot kan worden. Ze zijn te herkennen aan hun groene kleur met een gele kop. Bovenop de kop kan men een blauwe plek opmerken.

De snavel van de Amazonepapegaai is relatief groot en zo zijn ook zijn neusgaten. Mannetjes en vrouwtjes lijken ontzettend op elkaar, enkel is het mannetje wat zwaarder gebouwd dan het vrouwtje.

 

 

Voeding en informatie

Amazonepapegaaien worden beschouwd als zeer goede papegaaien om als huisdier te houden, maar hebben een fel karakter. Ze leren snel bij en kunnen aanzien worden als zeer goede praters. Let er wel op dat deze papegaaien gezelschap nodig hebben. Mensen zijn voor deze dieren geen gezelschap maar soortgenoten wel. Daarom is het belangrijk om deze dieren in gevangenschap in een volière te houden en niet als eenzaam huisdier.

 

Het dieet van een Amazonepapegaai bestaat uit zaden, fruit en groenvoer. Een Amazonepapegaai in gevangenschap heeft als neiging om enkel de lekkerste stukjes uit zijn voedsel te halen, waardoor ze vaak een tekort hebben aan belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine A en aminozuren. Dit kan voor ernstige ziektes zorgen. Daarom raadt men aan om deze papegaaien pelletvoeding te geven. Deze pellets zijn blokjes waarin alle voedingsstoffen in de juiste verhouding verdeeld zitten, waardoor ze minder snel een tekort aan belangrijke voedingsstoffen zullen hebben.

Extra weetjes over de Amazonepapegaai

 

  • De amazonepapegaai is redelijk bekwaam in het spreken. Met andere woorden deze papegaai leent zich tot het leren van woorden, zinnen...
  • De amazonepapegaai schreeuwt bijna nooit en is niet zo veeleisend
  • De papegaai is zeer speels en opgewekt. Het is dus een aangename huisgenoot.
  • De amazonepapegaaien kiezen in het wild een vaste partner.
  • Bij gebrek aan een soortgenoot in gevangenschap zal de amazone papegaai een gezinslid als "partner" uitkiezen.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes