Afrikaanse maraboe

Dierenweetjes.be

De Afrikaanse maraboe - Alle vogelsoorten

De Afrikaanse maraboe is een grote vogel die tot de ooienvaarfamilie behoort. Je kan de Afrikaanse maraboe vinden in een groot deel van Afrika. Hij komt voor in verschillende landschappen waaronden savanne, moerassen, oevers van meren en rivieren. Zelden in woestijnen of dicht bos.

 

Kenmerken

De Afrikaanse maraboe is een standvogel die je kan herkennen aan zijn kale, vuilroze kop met een hangende krop die tot 35 cm kan uitrekken. Hij heeft ook nog een grote geelachtige snavel, zwarte vleugels en staart en een lijf met vooral witte veren. De totale vleugelspanwijdte kan tot ongeveer 3,4 meter worden. Zijn lijf kan 120 tot 150 cm lang worden en zijn gewicht schommelt tussen de 5 en 9 kg.

 

In tegenstelling tot de ooievaar vliegt de Afrikaanse maraboe met een ingetrokken hals.

 

 

Voeding en broedplaatsen

Afrikaanse maraboes zijn voornamelijk aaseters. Ze eten verschillende soorten dode dieren. Maar naast dode dieren eten ze ook wel eens levende dieren. Zo eten ze bijvoorbeeld vissen, sprinkhanen en kikkers, maar ook krokodilleneieren, flamingo's, pelikanenkuikens en muizen.

 

Omdat Afrikaanse maraboes vooral aaseters zijn worden ze vaak aangetroffen in de buurt van gieren. Ze zijn meestal in gezelschap van enkele soortgenoten, maar je kan ze soms ook aantreffen in grote groepen bij elkaar. Afrikaanse maraboes broeden in kolonies. Mensen schrikken hun niet echt af, daarom bouwen ze hun omvangrijke nesten in grote bomen dicht bij dorpen.

Extra weetjes over de Afrikaanse maraboe

 

  • De maraboe lijkt op een grote ooievaar.
  • De maraboe heeft een sterke snavel. Hiermee kan hij vlees van een karkas trekken.
  • Door hun manier van eten komt hun kale kop goed uit, anders zou hij zijn bevederde kop en nek te veel vervuilen.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes