De 10 grootste spinnensoorten ter wereld

Dierenweetjes.be

De 10 grootste spinnensoorten ter wereld

Wereldwijd bestaan er meer dan 40.000 verschillende spinnensoorten, en sommige onder hen hebben zeer opmerkelijke kenmerken. Eén opvallend kenmerk aan sommige spinnensoorten is hun onwaarschijnlijk groot lichaam. In deze lijst tonen we u de tien grootste spinnensoorten ter wereld, beginnend bij de tiende grootste spinnensoort en eindigend bij de gigantische grootste spinnensoort ter wereld.

 

10. De Cerbalus Aravensis

 

We beginnen onze top 10 met één van de grootste spinnensoorten die te vinden zijn in Israël. De beenspanwijdte van deze spinnensoort kan tot meer dan 14 centimeter bedragen. De Cerbalus Aravensis is een spinnensoort die meestal ondergronds leeft, wachtend om toe te slaan en hun prooi te grijpen. De Cerbalus Aravensis jaagt vooral ’s nachts en bevindt zich voornamelijk in zandachtig gebied (zoals de woestijn).

 

 

 

9. De Braziliaanse zwerfspin

 

Niet alleen één van de grootste, maar zeker ook één van ’s werelds dodelijkste spinnensoorten, namelijk de Braziliaanse zwerfspin. Ze zijn ontzettend agressief en beschikken over een dodelijke beet. Met een beenspanwijdte van maar liefst 15 centimeter is deze spinnensoort de negende grootste ter wereld.

 

 

 

 

8. De rolspin

 

De rolspin, kameelspin of zonnespin staat op de achtste plaats in onze lijst. De rolspin kan een beenspanwijdte tot 15,5 centimeter hebben. Een zeer opvallend kenmerk aan de rolspin is zijn uiterlijk dat vergelijkbaar is met een schorpioen. Dit komt omdat ze zeer nabijgelegen zijn met schorpioenen, en worden daarom soms wel eens ‘schorpioenspinnen’ genoemd.

 

 

 

 

7. De Hercules Baboon

 

De Hercules Baboon is de meest zeldzame spinnensoort ter wereld. Deze spin kan tot 20 centimeter groot worden. De spinnensoort komt voor in Afrika in Kenia en Tanzania. Buiten dat ze ontzettend zeldzaam zijn laten ze zich ook niet snel zien. Ze leven in bosachtige gebieden en leven voornamelijk ondergronds.

 

 

 

 

 

6. De Xenesthis monstrosa

 

De Xenesthis monstrosa is een spinnensoort die behoort tot de groep van vogelspinnen. Ze komen voor in Colombia en kunnen een beenspanwijdte tot wel 22 centimeter hebben. Ze zijn te herkennen aan hun zwarte lichaamskleur met daarop bruine haartjes. Soms hebben ze roodkleurige markeringen op hun lichaam. De Xenesthis monstrosa is een zeer agressieve spinnensoort maar is ongevaarlijk voor de mens.

 

 

 

 

5. De Grammostola anthracina

 

De Grammostola anthracina is een spinnensoort die voorkomt in Paraguay, Uruguay, Brazilië en Argentinië. De beendspanwijdte van deze spin bedraagt tot wel 23 centimeter en daarmee is deze spinnensoort de vijfde grootste ter wereld. Opmerkelijk aan deze spinnensoort is dat de moeder bij de eitjes blijft om de jongen eruit te helpen. Dit is zeer ongebruikelijk voor een spin.

 

 

 

4. De Poecilotheria Rajaei

 

De Poecilotheria Rajaei is een spinnensoort die in 2009 ontdekt werd in Sri Lanka. Met een beenspanwijdte van 20 centimeter is hij niet groter dan de zevende spinnensoort in deze lijst, maar wanneer we rekening houden met de lichaamsmassa van deze spin, behoort hij op de vierde plaats. De Peocilotheria Rajaei leeft voornamelijk in omgevallen bomen of onder rotsen.

Er zijn nog andere soorten binnen de groep 'Poecilotheria' die dezelfde grootte hebben als deze spin. Voorbeelden zijn de Poecilotheria ornato

en de Poecilotheria rufilata.

 

 

 

 

3. De Braziliaanse zalmroze vogelspin

 

Desondanks zijn naam eet de Braziliaanse zalmroze vogelspin geen vogels maar insecten. De Braziliaanse zalmroze vogelspin is een spinnensoort die in Brazilië voorkomt en is met een beenspanwijdte tot wel 25 centimeter de derde grootste spinnensoort ter wereld.

 

 

 

 

2. De Giant huntsman

 

De Heteropoda maxima, oftewel de ‘Giant huntsman’, heeft de grootste beenspanwijdte van alle spinnen. Dit kan tot wel 31 centimeter bedragen. De spinnensoort behoort tot de groep van jachtkrabspinnen en komt voor in Laos.

 

 

 

 

1. De goliathvogelspin

 

De beenspanwijdte van de goliathvogelspin mag dan iets minder zijn dan die van de Giant huntsman, toch is hij bij massa de grootste spinnensoort ter wereld. De maximale lichaamslengte van de goliathvogelspin bedraagt zo’n 12 centimeter met een beenspanwijdte van 30 centimeter. De goliathvogelspin is een gravende spinnensoort die voorkomt in Zuid-Amerika.

↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes