De 10 giftigste spinnen ter wereld

Dierenweetjes.be

De 10 giftigste spinnensoorten ter wereld

Er bestaan er meer dan 45.000 spinnensoorten in heel de wereld, met elk van hen hun eigen kenmerken. Naar schattig leven spinnen al meer dan 380 miljoen jaar op onze wereld, dus al veel langer dan de mens er leeft. De meeste van deze spinnen zijn niet gevaarlijk, maar enkelen zijn hierop een uitzondering en zijn zeer giftig. In deze lijst leest u de tien giftigste spinnensoorten ter wereld.

 

10. De gele zakspin

 

De gele zakspin is een spinnensoort die leeft in het grootste deel van Noord-Amerika. Ze leven in donkere plaatsen zoals onder houtstapels of bladertapijten. De gele zakspin kreeg zijn naam doordat ze geen spinnenwebben weven maar een zakachtig iets weven in hoeken van muren en kelders. Hierin liggen de eitjes van de jongen. De beet van de gele zakspin is ontzettend giftig en kan leiden tot dood lichaamsweefsel of andere ernstige letsels.

 

 

 

9. De Poecilotheria ornato

 

Er bestaan meer dan 300 soorten vogelspinnen, en de Poecilotheria ornato is daar één van. De Poecilotheria ornato staat niet alleen bekend als een zeer giftige spinnensoort, maar ook als een zeer grote. Ze worden tot wel bijna 20 centimeter groot! Ze leven in boomholtes en hebben een zeer krachtige beet. Het gif van de Poecilotheria ornato kan voor de mens leiden tot een coma.

 

 

 

 

8. De Haplopelma schmidti

 

De Haplopelma schmidti, beter bekend onder zijn Engelse naam ‘Chinese bird spider’, is een spinnensoort die voorkomt in de regenwouden van China en Vietnam. Hij voedt zich met insecten zoals krekels, sprinkhanen en kakkerlakken. De Haplopelma schmidti heeft een neurotoxisch gif dat ervoor zorgt dat het zenuwstelsel aangetast wordt. Dit kan zo erg zijn dat een volwassene zich na een beet van deze spinnensoort niet meer kan bewegen. Wanneer de beet onbehandeld blijft, kan dit leiden tot de dood.

 

 

 

 

7. De Muisspin

 

Deze zwarte spinnensoort staat bekend om zijn snelheid. Over het algemeen zijn ze niet agressief maar bij bedreiging zullen ze er alles aan doen om zich te verdedigen. De muisspin komt voor in Australië en Nieuw-Zeeland en staat ervoor bekend dat ze een ontzettend giftige beet hebben. Net zoals bij de Australische tunnelspin veroorzaakt het gif van de muisspin ontzettend veel pijn. Daarbuiten krijgt men spastische spiertrekken, moeheid, misselijkheid en overgeven als symptomen. Het gif van de muisspin noemt men atracotoxine. Dit gif kan een klein kind in minder dan 15 minuten doden.

 

 

 

 

6. De bruine kluizenaar

 

De bruine kluizenaar is een spinnensoort die voorkomt in Chili. Ze worden niet groter dan 2 centimeter maar desondanks zijn kleine lichaam zijn ze ontzettend gftig. De beet van de bruine kluizenaar kan leiden tot de dood als men deze niet behandeld.

 

 

 

 

5. De roodrugspin

 

De roodrugspin wordt vaak vergeleken met de zwarte weduwe en behoort daarbij ook tot dezelfde familie. De impact van het gif op een menselijk lichaam hangt af van persoon tot persoon. In de meeste gevallen veroorzaakt het gif hartaanvallen, ademhalingsproblemen en kan het slachtoffer zelfs in een coma belanden. Minder gevaarlijke symptomen zijn misselijkheid, spierkrampen en hoofdpijn.

 

 

 

 

4. De zwarte weduwe

 

Vele mensen denken dat de zwarte weduwe de giftigste spinnensoort ter wereld is, althans staat de soort maar op de vierde plaats. De zwarte weduwe komt voor in Noord-Amerika en krijgt zijn naam doordat het vrouwtje het mannetje na de paring dood en opeet. Het gif van deze spinnensoort toont in de meeste gevallen spierkrampen, spastische bewegingen en hersenverlamming. Toch is het gif zo sterk dat het zwakke of jonge mensen kan doden.

 

 

 

 

3. De Australische trechterwebspin

 

Zoals de naam ons al verteld kunnen we deze spinnensoort terugvinden in Australië. De beet van de Australische trechterwebspin kan een jong persoon in minder dan 15 minuten doden. De meest voorkomende symptomen zijn moeheid, misselijkheid en spierkrampen.

 

 

 

 

2. De Sicarius hahni

 

De Sicarius hahni is voor ons een minder bekende spinnensoort, maar is zeker één van de meest gevreesde soorten in Afrika en Zuid-Azië. Ze woren niet groter dan 1,5 centimeter, maar zijn ontzettend giftig. Helaas bestaat er tot op heden geen medicijn tegen het gif van deze spinnensoort, en moet het lichaam de intoxinatie zelfs overmeesteren. Dit resulteert meestal in lange ziekenhuisbezoeken en een hevig gevecht tussen leven en dood. Het gif van de Sicarius hahni kan bloedstolling in de aders veroorzaken, wat kan leiden tot orgaanfalen en in het ergste geval tot een

hartstilstand.

 

 

 

 

1. De Braziliaanse zwerfspin

 

De Braziliaanse zwerfspin staat in het Guinnes Book of world Records op de eerste plaats als het aankomt op de giftigste spinnensoort ter wereld. Een beet van deze spinnensoort kan ervoor zorgen dat er zo'n 1.069 mg gif in het bloed wordt geïnjecteerd. Dit is ontzettend veel! Daarbuiten zijn ze ontzettend agressief tegenover mensen. Het gif van de Braziliaanse zwerfspin heeft een neurotoxisch effect. Dit gif kan leiden tot ademhalingsproblemen en verlamming van de ademhalingsspieren. Dit kan zonder behandeling in een korte tijd de dood tot gevolg hebben.

↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes