/>
Zwarte weduwe

Dierenweetjes.be

De zwarte weduwe - Alle spinnen

De zwarte weduwe staat op de eerste plaats van de dodelijkste spinnen ter wereld. Ze komt voor in Noord-Amerika waar ze voor duizenden incidenten zorgen per jaar. Dit is vooral veroorzaakt door de grotere vrouwelijke spin.

 

Kenmerken

De zwarte weduwe is vooral te herkennen aan het hele zwarte rode lichaam met daarboven op rode streep. De zwarte weduwe is over het algemeen geen agressieve spinsoort, tenzij ze zich bedreigt voelt of tenzij ze op jacht is naar een prooi. Opmerkelijk aan deze spinsoort is de grootte van het vrouwtje ten opzichte van het mannetje. Het vrouwtje heeft een gemiddelde lichaamsgrootte van ongeveer 1 centimeter, terwijl het mannetje maar 3-4 mm groot wordt.

 

 

De naam van de zwarte weduwe zegt ook alles over hoe ze tewerk gaat. Na de paring zal het vrouwtje het mannetje vermoorden. Hierdoor wordt ze dus de zwarte weduwe genoemd.

 

 

Voeding

Het voedsel waarop de zwarte weduwe jaagt zijn vooral insecten, vliegen, vlinders, kevers en spinnen. Toch zijn er verschillende gevallen gevonden waarbij de spinsoort jaagt op kleine hagedissen en andere kleine reptielsoorten. Dit is dan ook enkel en alleen als ze in het web verstrikt raken.

 

 

Dodelijk

Zoals bij de meeste giftige diersoorten is het ook zo dat de zwarte weduwe vooral gevaarlijk is wegens hun zeer giftige beet. Het gif van de spin wordt geproduceerd door holocriene klieren in de mond van de spin. Dit loopt dan in gepaarde kanalen door twee holle hoektanden van de roodrugspin. Wanneer men gebeten wordt door deze spin, zal dit gepaard gaan met vreselijke pijnscheuten in de rug en in de buik. Daarbij zal men ook hard beginnen zweten en zich ontzettend misselijk voelen. Indien het tegengif voor deze spinnenbeet niet op tijd toegediend wordt, kan het gif tot de dood leiden. Wel is het zo dat men veronderstelt dat enkel een beet van het vrouwtje dodelijk kan zijn, mits dat de beet van een mannetje een veel lagere dosis van het gif bevat.

Extra weetjes over de zwarte weduwe

 

  • Het kan dat er heel soms een zwarte weduwe in Europa terecht komt, bijvoorbeeld met een lading oude auto’s uit de VS.
  • De Zwarte weduwen worden niet zo oud. Ze bereiken maar leeftijd van één tot twee jaar.
  • De baby's worden goed beschermd, het vrouwtje laat haar jonkies niet alleen en verdedigt ze met haar leven.
  • De spin leeft graag in de buurt van mensen en op donkere plekjes.
  • Als de spin zich bedreigd voelt valt hij de mens aan, anders niet. .
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes