Xenesthis monstrosa

Dierenweetjes.be

De Xenesthis monstrosa - Alle spinnen

De Xenesthis monstrosa is een spinnensoort die behoort tot de familie van vogelspinnen. Hij komt voor in een klein gebied van Colombia en staat bekend als een zeer agressieve spinnensoort. De Xenesthis monstrosa behoort tot één van de grootste spinnensoorten ter wereld.

 

Kenmerken

De Xenesthis monstrosa is te herkennen aan de zwarte kleur met bruine haren op de achterkant van zijn lichaam. De poten zijn lichtbehaard en vrij dik, net zoals alle andere soorten binnen de familie van vogelspinnen. De haren op het lichaam van de Xenesthis monstrosa worden brandharen genoemd. Ze dienen als een verdedigingsmechanisme tegen roofdieren. Wanneer de spin zich bedreigd voelt zal ze met de poten over het achterlijf beginnen wrijven. Zo ontstaan er kleine wolkjes brandharen. Wanneer de brandharen in de luchtwegen van zijn vijand geraken, zullen ze voor heel wat irritatie zorgen. Wanneer de spin dit doet, zal er een kale plek op het achterlijf van de spin te zien zijn. Na de eerste vervelling is deze helemaal verdwenen.

 

De Xeneshis monstrosa is zeer geliefd bij mensen die een spin als huisdier houden. Toch is het aan te raden om als beginner geen exemplaar van deze soort in huis te halen. Dit komt vooral doordat ze zeer agressief zijn ten opzichte van de mens of andere natuurlijke vijanden. De beet van de Xenesthis monstrosa kan dan niet dodelijk zijn voor de mens, toch zorgt ze voor heel wat irritatie. De beet is te vergelijken met een bij- en wespensteek. Voor andere huisdieren (zoals een hond of een kat) is het gif wel dodelijk. Dit komt doordat zij gevoeliger zijn voor het gif dan de mens.

 

 

 

Voeding en leefgebied

De Xenesthis monstrosa leeft in droge gebieden gelegen in Colombia. Ze graaft zichzelf in en zal hier schuilen voor roofdieren. Net zoals alle andere vogelspinnen jaagt de Xenethis monstrosa op alles wat ze te pakken kunnen krijgen en kleiner is dan zichzelf. Dit zijn voornamelijk insecten, muizen en reptielen, maar zeker ook andere spinnensoorten.

↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes