Rolspin

Dierenweetjes.be

De rolspin - Alle spinnen

Hoewel de rolspin behoort tot de groep van spinachtigen, is ze geen echte spin. De rolspin, die ook wel bekend staat als de kameelspin of de zonnespin, wordt vaak beschouwd als een kruising tussen een schorpioen en een spin. De rolspin behoort tot één van de grootste spinnensoorten ter wereld.

 

Kenmerken

De rolspin is een grote spinnensoort die net zoals heel wat spinnensoorten over acht poten en twee lange pedipalpen beschikt. De poten van de mannelijke rollenspin kunnen tot bijna 15 centimeter lang worden. Deze poten zijn ten opzichte van het lichaam niet opvallend groter.

 

 

Een zeer opmerkelijk kenmerk van deze spinnensoort zijn de kaken. Deze zijn zeer erg groot en worden gebruikt om het voedsel te vermalen. Lang dacht men dat de rolspin zijn kaken gebruikte om de prooi vast te grijpen, maar dit is echter niet zo. Hiervoor gebruikt ze haar pedipalpen die voorzien zijn van hechtende plekken waarmee ze de prooi vastgrijpt.

 

Een ander opvallend kenmerk is het kleurenpatroon van de rolspin. Die bestaat voornamelijk uit een bruine tot zwarte tint waarbij het achterlichaam steeds donkerder is gekleurd.

 

 

Voeding

IDe rolspin voedt zich voornamelijk met insecten waaronder termieten en andere spinnensoorten, maar kan in sommige gevallen ook jagen op knaagdieren, reptielen en vogels. Dit doet ze door zich vast te hechten aan haar prooi en daarna een eiwitoplossend enzym af te scheiden. Dit enzym zorgt ervoor dat de eetbare hoeveelheid van zijn prooi vloeibaar wordt waarna ze dit zal opzuigen naar haar maag.

 

 

Leefgebied

Rolspinnen komen voor in de meeste woestijnachtige gebieden van het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Ze leven in warme en droge gebieden en zijn goed bestemd tegen hoge temperaturen en lange droogtes.

Extra weetjes over de rolspin

 

  • Rolspinnen rennen achter mensen aan. Veel mensen dachten vroeger dat dit te maken had met het offensieve gedrag van de rolspin, maar dit is echter niet zo. Uit onderzoek blijkt dat ze het niet gemunt hebben op de mens, maar op zijn schaduw! Op klaarlichte dag ontwijken ze zoveel mogelijk de zon en zoeken ze steeds schaduw op. Daarom lijkt het alsof ze je steeds achtervolgen. ’s Nachts is het net omgekeerd. Dan trekt licht hen aan en zullen ze steeds richting het licht rennen.
  • Rolspinnen maken geen schreeuwend geluid zoals velen denken. Wel is het zo dat sommige ondersoorten een sissend geluid maken als verdediging tegen roofdieren.
  • Rolspinnen zijn ontzettend snel. De snelst gemeten rolspin rende bijna 16 kilometer per uur.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes