Muisspin

Dierenweetjes.be

De muisspin - Alle spinnen

De muisspin is een spinnensoort die behoort tot één van de meest giftige spinnensoorten ter wereld. De spinnensoort telt 13 ondersoorten die enkele voorkomen in Australië.

 

Kenmerken

De muisspin kreeg zijn naam door een oud geloof. Vroerger dacht men dat de muisspin diepe kleine holen graafde, vergelijkbaar met die van een muis. Dit is echter niet waar.

 

Muisspinnen worden niet groter dan 3 centimeter en hebben een zeer groot lijf ten opzichte van de poten. De poten zijn vrij dik ten opzichte van andere spinnensoorten. De kleur van de meeste soorten in zwart, maar er zijn ook soorten die een donkerblauwe en donkerbruine kleur hebben. De kop kan een rode kleur hebben (bij sommige ondersoorten).

 

De beet van een muisspin staat ervoor gekend dat ze zeer giftig zijn. Het neurotoxische gif dat ingespoten wordt vertoond verlamming van de spieren, met in zeldzame gevallen de dood tot gevolg. Echter is dit zeer zeldzaam. De muisspin is niet agressief ten opzichte van de mens en er zijn meer gevallen gekend van 'droge' beten dan van giftige beten.

 

 

Voeding en leefgebied

Muisspinnen leven in kleine hollen en voeden zich met kleine insecten. Vrouwelijke exemplaren blijven meestal in hun hol, terwijl mannetjes op zoek gaan naar vrouwtjes om te paren.

↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes