Heteropoda maxima

Dierenweetjes.be

De Heteropoda maxima - Alle spinnen

De Heteropoda maxima, oftewel de ‘Giant Huntsman’, is een spinnensoort die behoort tot de groep van jachtkrabspinnen. Ze komt enkel en alleen voor in Laos (Azië) en behoort tot één van de grootste spinnensoorten ter wereld.

 

Kenmerken

De Heteropoda maxima is de grootste spinnensoort ter wereld wanneer we enkel en alleen kijken naar de beenspanwijdte. Rekenen we de grootte van het lichaam erbij, dan is de goliathvogelspin de grootste ter wereld. De beenspanwijdte van de Heteropoda maxima kan tot wel 31 centimeter bedragen.

 

Buiten de enorme omvang van deze spin zijn er nog andere opvallende kenmerken. De Heteropoda maxima is te herkennen aan zijn kleuren. Zo is het voorste deel van het lichaam (de kop en de borst) samen met de voorpoten roodbruin gekleur. Het achterlijf en de andere poten hebben een beige kleur. Er zijn verschillende tekeningen op te merken op het lichaam die donkergekleurd zijn. De tekeningen op de poten zijn te vergelijken met donkere banden.

 

De beet van de Heteropoda maxima is niet gevaarlijk voor de mens. Een beet van deze spinnensoort resulteert meestal in zwellingen en pijn, misselijkheid en overgeven, hoofdpijn of hartkloppingen.

 

 

Voeding en leefgebied

De Heteropoda maxima leeft voornamelijk in donkere grotten. Hier jagen ze enkel en alleen op insecten die kleiner zijn dan de Heteropoda maxima zelf. Ze zijn zeer agressief en staan bekend als zijnde zeer goede jagers. Een vrouwelijk exemplaar is veel agressiever dan een mannelijk exemplaar. Dit komt voornamelijk doordat ze haar eitjes wil beschermen tegen indringers.

 

De spinnensoort is zeer geliefd bij de lokale bevolking. Dit komt doordat ze voornamelijk insecten eten die voor heel ellende kunnen zorgen. Dit zijn bijvoorbeeld sprinkhanen en kakkerlakken.

Extra weetjes over de Heteropoda maxima

 

  • De Heteropoda maxima heeft acht ogen;
  • Hun poten zijn zo ontwikkeld dat ze heel goed kunnen springen. Hierdoor kunnen ze hun prooi heel snel bespringen
  • De Heteropoda maxima is ontzettend snel. Ze kunnen tot wel 3,6 kilometer per uur rennen!

 

↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes