Goliathvogelspin

Dierenweetjes.be

De goliathvogelspin - Alle spinnen

De goliathvogelspin is een spinnensoort die behoort tot de groep van vogelspinnen. De spin komt voor in Zuid-Amerika en staat bekend als de grootste spinnensoort ter wereld.

 

Kenmerken

De goliathvogelspin is te kenmerken aan zijn zwarte tot donkerbruine lichaamskleur. Het lichaam van de goliathvogelspin bedraagt zo’n 12 centimeter. De beenspanwijdte bedraagt zo’n 30 centimeter.

 

Op de poten is een vage tekening te herkennen. Net zoals anderre vogelspinnen heeft de goliathvogelspin ook brandharen. Deze staan op het kopborststuk, achterlijf en de poten. Deze brandharen dienen als een verdedigingsmechanisme tegen indringers. De goliathvogelspin is zeer prikkelbaar en gebruikt bij de minste bedreiging deze brandharen.

 

 

Voeding en leefgebied

De goliathvogelspin leeft in moerasgebieden. Hij graaft holen en schuilt er voor zijn vijanden.

 

De goliathvogelspin eet voornamelijk insecten, kleine zoogdieren, kikkers, hagedissen en vleermuizen. Hij jaagt hierop en door middel van zijn prooi te bespringen kan hij zijn gif inspuiten in zijn prooi. Dit gif is echter niet gevaarlijk voor de mens. Het effect van de beet van een goliathvogelspin is te vergelijken met een wespensteek.

Extra weetjes over de goliathvogelspin

 

  • De goliathvogelspin maakt een sissend geluid. Dit doet hij door zijn poten tegen elkaar te wrijven;
  • Ondanks zijn naam zijn er maar weinig gevallen gekend waarbij de goliathvogelspin een vogel opeet;
  • In Zuid-Amerika staat bij sommige mensen de goliathvogelspin op het menu. Ze roosteren ze en eten ze dan op.

 

↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes