Cheiracanthium

Dierenweetjes.be

De Cheiracanthium - Alle spinnen

De Cheiracanthium is een spinnensoort die behoort tot de familie van spoorspinnen. De spinnensoort die gekend staat als ‘de yellow sac spider oftewel de gele zakspin’ is te vinden in heel Noord-Amerika en behoort tot de meest giftige spinnensoorten ter wereld.

 

Kenmerken

De Cheiracanthium heeft vele ondersoorten. Wat ze gemeenschappelijk hebben is de bleke lichaamskleur waarbij de buik geel tot beige is van kleur. De grootte van de spinnensoort variëert van 5 tot 10 milimeter. Van de acht poten is op te merken dat de twee voorste veel langer zijn dan de achterste poten.

 

Het achterlijf van de Cheiracanthium is opvallend groot ten opzichte van een gemiddelde spin. De acht donkere ogen zijn gerangschikt in twee horizontale rijen en zijn zeer goed op te merken op de bleke kop van de spinnensoort.

 

 

Voeding en leefgebied

Er bestaan ontzettend veel soorten binnen de groep ‘Cheiracanthium’ die terug te vinden zijn in Noord-Europa, Japan, Zuid-Afrika, India en Australië. De gele zakspin, de giftigste spinnensoort van deze spinnengroep, is terug te vinden in Noord-Amerika. Ze leven voornamelijk in gebieden die gelegen zijn in laagvlaktes.

 

De Cheiracanthium voedt zich voornamelijk met kleine insecten zoals vliegen, wespen, kevers, enzovoort.

 

 

Zeer giftige beet

De beet van de gele zakspin is ontzettend giftig. Een beet resulteert meestal in hevige pijn en een onmiddellijke zwelling. In sommige gevallen treden er zwaardere effecten op zoals misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid of kan het slachtoffer in shock geraken.

 

De beet kan voor heel wat ellende zorgen, maar is niet dodelijk voor de mens.

Extra weetjes over de Cheiracanthium

 

  • De Cheiracanthium wordt aangetrokken door de geur van benzine.
  • Een beet van de gele zakspin zorgt ervoor dat de huid fel ontsteekt. Dit kan acht weken duren vooraleer het genezen is.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes