Bruine kluizenaar

Dierenweetjes.be

De bruine kluizenaar - Alle spinnen

Wanneer het aankomt op de gevaarlijkheidsgraad van een spin, dan behoort deze bruine kluizenaar zeker tot de top 5 van dodelijkste spinnen ter wereld. De bruine kluizenaar is een spinsoort die terug te vinden is in het Zuid-Oostelijke deel van Californië tot in West Arizona. Ook kan men ze terugvinden in Hawaii.

 

Kenmerken

De bruine kluizenaar wordt soms ook wel de 'vioolspin' genoemd. Dit komt omdat het lichaam van de bruine kluizenaar heel erg sterk op een viool lijkt. De grootte van de spinsoort van variëren van 6 milimeter tot wel 2 centimeter. Daarmee is de spinsoort dus over het algemeen vrij klein. Buiten de grootte en de vorm kan men de bruine kluizenaar ook herkennen aan hun lichtbruine tot donkerbruine of zelfs zwart-grijze kleur.

Wanneer we naar het gedrag kijken van de bruine kluizenaar zien we vooral dat ze vaak op een vlakke ondergrond verschuilt zitten. Daarbij houdt ze haar poten meestal gestrekt. Bij aanraking kan het wel zijn dat ze wegspringt, al behoort de bruine kluizenaar zeker niet tot de groep van springspinnen.

 

 

Schuilplaatsen

De bruine kluizenaar bouwt vrij assymetrische webben. Dit houdt in dat hun schuilplaatsen meestal bestaan uit een wanordelijke hoop webdraden. Vaak zijn ze terug te vinden in houtstapels, schuren, kasten, garages en andere plaatsen die droog en over het algemeen vrij rustig zijn. Toch zijn hun woongebieden ook soms terug te vinden binnenshuis, vooral wanneer er materialen zoals karton aanwezig zijn. De spinsoort herkent dat dan als rottende boomschors door de weerkaatsingen van het geluid.

 

 

Zeer giftige beet

De beet van de bruine kluizenaar is zeker niet om te lachen. In de meeste gevallen is de beet niet direct ongelooflijk pijnlijk, maar toch kan hij heel ernstig zijn. De bruine kluizenaar draagt een potentieel dodelijk hermotoxisch gif, een stof die voor huidnecrose kan zorgen. Huidnecrose is een huidaandoening die kan leiden tot zweren, waarna de huid afsterft. In 37% van de gevallen treedt dit op na een beet van de bruine kluizenaar. Daarbuiten is er ook nog sprake van systemische ziektes die voorkomen bij 14% van de totale beten.

 

 

Ik ben gebeten, wat nu?

Wanneer je gebeten wordt is het vooral belangrijk om de plaats waar je gebeten bent goed in het oog te houden. Zo is het dat tussen 2 en 8 uren nadat je gebeten bent de wonde meestal pijnlijk en jeukend is. Dit is in de meeste gevallen zo, dus daar hoef je je geen zorgen over te maken. Het 'cruciale' moment is meestal na deze 8 uren. Wanneer je merkt dat de symptomen na deze 8 uren niet weggaan, kan dat leiden op necrose of een andere ziekte. Necrose zal pas ontstaan na enkele dagen, maar het is beter om na deze 8 uren een dokter op te zoeken, mits je best zo snel mogelijk behandeld wordt.

Extra weetjes over de bruine kluizenaar

 

  • De bruine kluizenaar wordt vaak gevonden in warme, droge klimaten en geeft de voorkeur aan verblijfplaatsen zoals kelders, kasten en zolders.
  • In tegenstelling tot sommige andere spinnen is de bruine kluizenaar geen agressieve spin.
  • De spin valt wel aan als gevangen wordt of tegen de huid wordt gehouden.
  • In de VS zijn er nog geen sterfgevallen gemeld van een beet van de bruine kluizenaar.
  • Als je gebeten bent kunt u het beste rustig blijven en de wond met zeep en water wassen.
  • Je kan ook een koud pak ijs gewikkeld in een doek, of een koud, nat washandje op beet aanbrengen.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes