Braziliaanse zwerfspin

Dierenweetjes.be

De Braziliaanse zwerfspin - Alle spinnen

De Braziliaanse zwerfspin is een spinsoort die terug te vinden is in gebieden van Zuid-Amerika zoals Brazilië, Uruguay, Paraguay en Argentinië. Ze behoort tot de groep van kamspinnen en staat in de top 5 van dodelijkste spinnen ter wereld.

 

Kenmerken

De Braziliaanse zwerfspin is te herkennen aan de bruine lichaamskleur en heel angstaanjagende kop. De grootte van een vrouwelijk exemplaar kan oplopen tot wel 4 à 5 centimeter, terwijl het mannetje ongeveer 1 tot 2 centimeter groot wordt. De wetenschappelijke naam voor deze spinsoort is Phoneutria nigriventer. Nigriventer betekent letterlijk 'zwarte buik', wat beduidend is op de zwarte plek op de onderzijde van de Braziliaanse zwerfspin.

 

 

Waarom zo dodelijk?

Wat deze spin zo gevaarlijk maakt is niet alleen de beet. De beet van deze spinsoort is vrijwel zeer giftig maar daarbuiten staat de Braziliaanse zwerfspin bekent om zijn snelheid en agressiviteit. Ook kan de Braziliaanse spin springen.

 

Het gif van deze spinsoort heeft een neurotoxische werking en zorgt ervoor dat uiteindelijk de spieren die zorgen voor de ademhaling verlamt worden. Daarom is het belangrijk dat men het tegengif zo snel mogelijk toedient, mits 6 uren na de beet al tot de dood kunnen leiden indien het tegengif niet is toegediend.

 

 

Toch zo zijn voordelen

Wanneer iemand besmet is met het gif van de Braziliaanse zwerfspin, kan dit leiden tot urenlange erecties. Uit onderzoek is gebleken dat men het positieve gedeelte (wat zorgt voor erecties) kan afscheiden van het negatieve gedeelte (het dodelijk gif). Hierdoor zou men een middel kunnen maken wat erectiestoornissen kan verhelpen. Dit zou dan betekenen dat meer bedrijven het gif zouden kunnen maken waardoor dit de concurrentie binnen de farmaceutische wereld zou kunnen vergroten.

Extra weetjes over de Braziliaanse zwerfspin

 

 • De zwerfspin heeft zijn naam te danken aan het feit dat deze spin geen web maakt. Hij verplaatst zich namelijk hele tijd.
 • De zwerfspin jaagt op zijn voedsel i.p.v. te wachten in een web op een prooi.
 • De Braziliaanse zwerfspin wordt ook wel de bananenspin genoemd.
 • Hij kreeg deze bijnaam 'de bananenspin' doordat deze spin graag tussen de bananenplanten en de bananen zelf leeft.
 • Dit is zeer gevaarlijk voor de Braziliaanse banenplukkers in de afgelegen dorpjes. Zij hebben namelijk niet meteen het tegengif dat ze in de moderenere dorpen wel hebben. Er vallen dan ook regelmatig doden.
 • Vroeger werd er regelmatig een Braziliaanse zwerfspin gevonden in de havens van de Westerse wereld. Dit kwam omdat de spin mee kwam met de geïmporteerde bananen uit Zuid-Amerika.
 • Vandaag de dag voert men goede visuele controles uit en vervoerd men de bananen in kleinere trossen.
 • Onze zwerfspin voedt zich met krekels en andere grotere insecten, maar ze kunnen kleine hagedisjes en zelfs kleine muisjes eten.
 • Deze spin behoort naast de pijlgifkikkers, kubuskwallen, blauwgeringde octopussen en de schorpioenen tot de aller giftigste dieren op aarde.
 • De mens kan na een beet van dit beestje binnen ed 15 minuten sterven. Het gif is dus heel krachtig.
 • De spin zijn gif is niet alleen gevaarlijk ook zijn snelheid en agressiviteit. Zo kan hij een sprong maken van meer dan een halve meter afstand zelfs vanaf een verticale positie kan de spin naar een andere verticale positie springen.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes