Turkse Van

Dierenweetjes.be

De Turkse Van - Alle kattenrassen

De Turkse Van kat zijn is ontwikkeld in het Verenigd Koningkrijk. Ze zijn ontstaan uit een selectie van katten uit verschillende steden van het moderne Turkije, namelijk Zuidoost-Turkije. Het is een zeldzaam kattenras.

 

Kenmerken

De Turkse Van onderscheidt zich door zijn 'Van-patroon' dat ook genoemd is naar het ras. Bij dit vachtpatroon is de kleur beperkt tot de kop en de staart van de kat, de rest van de vacht is wit. Zijn vacht is halflangharig en voelt erg zacht aan. De Turkse Van kan blauwe of oranje ogen hebben. Dit ras kan ook 'odd-eyed' zijn. Dat wil zeggen dat ze twee verschillend gekleurde ogen hebben. Turkse Vans zijn een van de grotere kattenrassen en zijn zeer gespierd. Het zijn tamelijk lange katten en kunnen zelfs een meter lang worden. Hun achterpoten zijn iets langer dan hun voorpoten. Door hun grote en gespierde poten kunnen ze erg goed springen. Mannetjes kunnen zo'n 7 kg wegen en vrouwtjes ongeveer tussen 5 tot 6 kg.

 

 

Karakter

De Turkse Van is over het algemeen sociaal en vriendelijk tegenover mensen, in tegenstelling tot de vroegere bloedlijnen want deze hadden de neiging om agressief te zijn. Gelukkig is dit nu veranderd want de Turkse Van heeft nu de neiging om een sterke band op te bouwen met zijn baasje. Daarnaast heeft hij ook een speels en levendig karakter en kan je hem zelfs leren apporteren. De Turkse Van is ook een uitstekende jager.

 

 

Gezondheid

De Turkse Van heeft geen bekende ras gerelateerde gezondheidsproblemen. En wanneer de kat van een erkende fokker komt, is hij normaal gezien sterk en gezond.

 

Zoals alle andere witte katten hebben Turkse Vans het W-gen dat verantwoordelijk is voor de witkleurige vacht en blauwe ogen. Dit gen is nauw verwant aan het gehoor. Wanneer deze katten een blauw oog hebben is de kans groot dat ze ook doof zijn aan die kant, en volledig doof zijn wanneer ze twee blauwe ogen hebben. Maar een groot aantal witte katten met blauwe ogen hebben een normaal gehoor. En zelfs wanneer ze toch doof zijn kunnen deze katten een normaal leven leiden. Het is dan wel aangeraden om de kat vooral binnenshuis te houden.

Extra weetjes over de Turkse Van

 

  • De Turkse Van wordt ook wel eens de Turkse zwemmende kat genoemd, omdat hij een ongewone fascinatie heeft voor water. Ze houden er van om te spelen met water en er zelfs in te zwemmen. Dit is heel ongewoon omdat de meeste katten watervrees hebben.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes