Turkse angora

Dierenweetjes.be

De Turkse angora - Alle kattenrassen

De Turkse angora is een van de oudste, natuurlijke, kattenrassen met Turkse origine. Hun oorsprong ligt dus is Turkije, wat je ook al kon afleiden uit hun naam. Ze worden ook al wel eens simpelweg 'angora' of 'Ankara kat' genoemd.

 

Kenmerken

De Turkse angora heeft een lange, zijdeachtige vacht en een elegante lichaamsbouw. Hij staat bekend voor zijn mooie glanzende witte vacht, maar hij kan ook in andere kleuren voorkomen. Zoals gestreept, gestreept met wit, chocoladebruin of lavendelkleurig. Dit heeft mooie amandelvormige ogen die voorkomen in de kleuren blauw, groen, oranje of geel. Vaak zijn deze katten ook 'odd-eyed'. Dat wil zeggen dat ze twee verschillend gekleurde ogen hebben. Turkse angoras hebben puntige en grote oren. Ze hebben een mooie gepluimde staart dat vaak rechtop staat, loodrecht op hun rug.

 

 

Karakter

De Turkse angora heeft een speels, intelligent en actief karakter. Hij is ook erg betrokken en bouwt een goede band op met zijn baasjes. Meestal wel maar met een specifiek lid van het gezin, ze kiezen dan hun constante metgezel uit. Hij is dan ook erg beschermend. Door zijn intelligentie, maar ook door zijn verlangen om te communiceren met mensen, is hij ook erg gemakkelijk te trainen. Wat ook erg opvallend is, is dat hij soms elementaire probleemoplossende vaardigheden toont.

 

Het is ook een erg energiek ras dat graag hoogtes opzoekt. Zoals kasten, deuren en andere meubels in huis.Zo kunnen alle activiteiten beter observeren. Sommigen maken zelfs graag een ritje op de schouders van hun baasje.

 

 

Gezondheid

Zoals alle andere witte katten hebben Turkse angoras ook het W-gen dat verantwoordelijk is voor de witkleurige vacht en blauwe ogen. Dit gen is nauw verwant aan het gehoor. Wanneer deze katten een blauw oog hebben is de kans groot dat ze ook doof zijn aan die kant, en volledig doof zijn wanneer ze twee blauwe ogen hebben. Maar een groot aantal witte katten met blauwe ogen hebben een normaal gehoor. En zelfs wanneer ze toch doof zijn kunnen deze katten een normaal leven leiden. Het is dan wel aangeraden om de kat vooral binnenshuis te houden.

 

Sommige kittens van de Turkse angora hebben last van erfelijke ataxie. Ze worden dan ook weleens 'trilkittens' genoemd. Kittens die deze genetische ziekte hebben lopen vaak met hun poten ver uit elkaar, trillen, schudden en kunnen moeilijk inschattingen maken om bv. te springen.

 

Een andere genetische ziekte die zeldzaam is, maar wel gekend voor de Turkse angora, is HOCM (Hypertrofische obstructieve cardiomyopathie). Dit is een hartaandoening dat er voor zorgt dat de hartspier groter wordt en dat meestal wordt ontdekt tussen 2 en 6 jaar. Deze aandoening komt ook voor bij ragdolls, Perzen en bengalen.

Extra weetjes over de Turkse angora

 

  • De Turkse angora houdt van zwemmen en is hier ook erg goed in. Dus niet verschieten als hij opeens mee in je bad springt of wanneer hij een plonsje neemt in je zwembad.
  • Een legende vertelt dat Mohammed, de stichter van de Islam, een liefhebber was van dit ras.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes