Tonkanees

Dierenweetjes.be

De tonkanees - Alle kattenrassen

De tonkanees is een kattenras dat afkomstig is uit Amerika. Het ras ontstond door een siamese kat met een burmees te kruisen. Het ras dateert al van 1930 en werd voor het eerst geïntroduceerd in Canada. De moderne tonkanees wordt vandaag nog steeds voornamelijk in Canada gekweekt.

 

Kenmerken

De tonkanees is een middelgrote kat met een gespierde lichaamsbouw.

De staart en de poten van deze katten zijn over het algemeen zeer slank waarbij de poten ovaalvormig zijn. De kop is licht afgerond en de ogen zijn amandelvormig.

 

De kleur van de vacht kan verschillend zijn. Volgens het CFA (Cat Fanciers’ Association) zijn er vier basiskleuren te herkennen: bruin, champagne, blauw en platina. Echter kunnen er in Europa meer kleuren voorkomen. Deze kleuren zijn donkerrood, karamelkleurig, abrikoos- en roomkleurig.

De kleur van de oren, poten en de snuit van de tonkanees zijn herkenbaar donkerder dan de rest van het lichaam. Deze patronen hebben een donkerbruine tot bijna zwarte kleur.

 

 

Karakter

Het karakter van de tonkanees kan beschreven worden als zeer actief, speels, geïnteresseerd en loyaal. Ze zijn zeer intelligent en houden van gezelschap. Echter is het zo dat ze zonder gezelschap zich al snel eenzaam en verveeld zullen voelen. Dit zullen ze snel laten merken door aandacht te vragen als ze de kans krijgen om dit te doen. Dit gaat gepaard met een zacht maar zeurend gemiauw tot ze hun zin krijgen.

 

Net zoals de Helige Birmaan wordt het karakter van de tonkanees vaak vergeleken met dat van een hond. Dit komt vooral door hun speelsheid, nieuwsgierigheid en loyaliteit aan hun baasje.

 

 

Gezondheid

Over het algemeen is de tonkanees een gezond kattenras.Toch kunnen ze gevoelig zijn aan gingivitis (chronische tandvleesontsteking). Daarbuiten staat de tonkanees gekend als zijnde gevoelig aan anesthesie. Doordat ze verre familie zijn van de siamese kat, kunnen ze dezelfde aandoeningen ontwikkelen als waaraan de siamees gevoelig is. Deze aandoeningen zijn:

  • Amyloïdose
  • Astma
  • Genetische hart- en vaatziekten
  • Strabismus (scheelzien)
  • Hyperesthesie (overgevoeligheid van de huid door een verhoogde prikkelbaarheid van de zenuwen)
  • Maligne lymfoom

Extra weetjes over de tonkanees

 

  • De Engelse naam van de tonkanees is de tonkinese. De kat staat ook wel bekend als the Tonk (zijn bijnaam). Maar waar hij vooral bekend voor rstaat is zijn vriendelijke, actieve en liefhebbende karakter.
  • Door dit speelse en sociale karakter, kan de tonkanees perfect samen gaan en omgaan met kinderen en andere huisdieren zoals andere katten maar ook met honden.
  • De tonkanees houdt van hoogtes. Hij springt dan ook vaak op hoge voorwerpen.
  • De tonkanees is ook zeer slim. Je kan hem dan ook kunstjes aanleren. Hij houdt ook van kattenspeeltjes die zijn intelligentie nog verder helpen ontwikkelen zoals bv. een kattenpuzzel of breinbreker voor katten.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes