Tibetaan, halflangharige tonkanees

Dierenweetjes.be

De Tibetaan - Alle kattenrassen

De Tibetaan is een halflangharige versie van de tonkanees. Dit ras is officiëel opgericht in Nederland. Het is een nog vrij nieuw ras, maar dankzij de oprichtster van het ras en het initiatief van andere fokkers om de katten te exporteren, worden Tibetaanse kittens nu ook gekweekt. Meestal naast de balinees en de tonkanees.

 

Kenmerken

De lichaamsbouw van de Tibetaan is niet zo slank als de Oosterse korthaar of langhaar, maar ook niet zo dik als de burmees. Eigenlijk ligt de lichaamsbouw van de Tibetaan ergens tussenin deze twee rassen. Wat je wel kan zeggen is dat het een erg elegant kattenras is met een gemiddelde grote. Hij staat ook erg hoog op zijn slanke poten. Hun vacht is halflang en voelt aan als zijde. Net zoals hun prachtige gepluimde staart. De vachtkleur van de Tibetaan is gelijkaardig aan dat van de tonkanees. De vacht komt voor in drie verschillende patronen: mink (gedempte punten, zacht contrast op het lichaam, aquamarijnkleurige ogen), sepia (licht verdund, vooral stevige kleuren, gele ogen) en point (donkere punten in schril contrast met de vachtkleur, diepe blauwe ogen).

 

 

Karakter

Tibetanen hebben ongeveer hetzelfde karakter als dat van de tonkanees. Het zijn intelligente katten dat ook erg levendig kunnen zijn. Ze zijn speels, aanhankelijk en ook erg gesteld op hun baasjes. Het zijn gezellige en vriendelijke katten dat ook goed samengaan met andere katten en ook honden. Tibetanen zijn erg spraakzaam en spinnen erg veel. Soms kunnen ze ook wel veeleisend zijn.

 

 

Gezondheid

De Tibetaan heeft geen bekende ras gerelateerde gezondheidsproblemen. En wanneer de kat van een erkende fokker komt, is hij normaal gezien sterk en gezond. Net zoals bij alle andere kattenrassen is het wel aangeraden om hen jaarlijks te laten vaccineren tegen bekende kattenziektes zoals griep en enteritis. Wanneer de katten ook veel buiten gaan is een vaccinatie tegen het feline leukemie virus ook aangeraden.

Extra weetjes over de Tibetaan

 

  • Het ras is pas officiëel erkend in 1992 en uitgevonden door een Nederlandse vrouw, Agnes Driessen.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes