Thai, traditionele siamees

Dierenweetjes.be

De Thai - Alle kattenrassen

De Thai, ook wel traditionele of klassieke siamees genoemd, is een recent geclassificeerd maar oud kattenras dat verwant is aan de siamese kat. De oorsprong van dit ras ligt, zoals je al kan horen aan zijn naam, in Thailand.

 

Kenmerken

Omdat de Thai een verre verwant is van de siamees, heeft hij ook enkele uiterlijke kenmerken gemeen. Hij heeft een korte witte en zachte vacht met enkele donkere 'highlights', het zogenaamde 'point-gen'. Zijn snoet, oren, poten, voeten en staart hebben een donkerbruine tot zwarte kleur. Zijn witte vacht heeft ook een zwart-grijze gloed. De ogen van de Thai zijn ovaal en altijd felblauw van kleur.

 

De lichaamsbouw van de Thai is elegant, maar steviger gebouwd dan dat van de moderne siamees

 

 

Karakter

De Thai is een erg vriendelijk en aanhankelijk van karakter. Hij heeft een zeer liefhebbende persoonlijkheid naar zijn baasjes toe. Hij communiceert ook naar zijn eigenaars met zijn stem, hij is dus ook erg vocaal met zijn doordringend stemgeluid. De Thai is ook een intelligent ras dat graag in de buurt is van zijn eigenaars.

 

Soms zou je denken dat deze kat een echte hond is, want hij wordt vaak met een riempje uitgelaten en houdt van apporteren. Ze zijn erg speels en actief, maar hebben ook nood aan enkele uurtjes rust tussendoor.

 

De Thai gaat goed samen met zowel kinderen als andere huisdieren.

 

 

Gezondheid

De Thai kent geen specifieke gezondheidsproblemen. Het is een gezond en sterk ras dat gemakkelijk 15 jaar oud kan worden. Om erfelijke aandoeningen te voorkomen is het aangeraden om het ras bij een erkende kweker of liefhebberfokker aan te kopen. Zij laten hun katten preventief onderzoeken.

Extra weetjes over de Thai

 

  • De traditionele Siamees of de Thai is van oudsher een van de populairste kattenrassen. De katten werden meer dan honderd jaar geleden geïmporteerd uit Siam (Thailand).
  • Het uiterlijk van de Traditionele Siamees is echter wel veranderd tot de moderne Siamees die je nu op shows tegen kunt komen.
  • Daarom zijn de laatste jaren, de fokkers bezig om het oud type Siamees (Thai's, Traditional Siamese, Siamese II of Old Style Siamese) te behouden. Daarbij wordt er gebruik gemaakt van registratie, het maken van een rasstandaard en het opstellen van fokprogramma’s. Daarbij zijn er een aantal kattenclubs in de USA, Australië en Europa die het type Siamees alleen accepteren met een eigen rasstandaard.
  • Bij deze fokprogramma's streven ze dus naar het karakter de gezondheid maar vooral naar het uiterlijk van eerste de Thai, de traditionele/klassieke Siamezen. Daarmee streven ze naar de klassieke kleuren van de Siamees seal-, chocolate-, blue- en lilac point. Maar binnen de huidige rasstandaard worden alle Siamese kleuren toegestaan (tabby-, tortie-, redpoint). Voor het nieuwe fokprogramma zullen Thai’s gebruikt worden, maar ook Siamezen met een traditioneel voorkomen.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes