Sphynx

Dierenweetjes.be

De sphynx - Alle kattenrassen

De naaktkat of de sphynx is een kattenras dat behoort tot één van de 10 duurste kattenrassen ter wereld. Ze staan bekend om hun haarloze huid en hun oorsprong dateert al van 1900.

 

Kenmerken

Volgens 'de Franse rasstandaard' is het zo dat de naaktkat verchillende eigenschappen van zowel honden, apen, kinderen, en katten bevat. Ze kunnen klimmen als apen, zijn zo loyaal als honden en vragen heel wat aandacht, net zoals kinderen.

 

 

Karakter

De naaktkat is over het algemeen een zeer lief ras en geeft ongelooflijk veel vriendschap terug aan zijn baasje. Terwijl voor vele mensen dit niet zo lijkt, is de naaktkat wel degelijk een kattenras met een uniek uiterlijk en charmant temperament.

 

 

Gezondheid

De naaktkat is niet meteen een erg sterke of gezonde kat. Het ras bevat veel erfelijke ziektes, zoals onder andere HCM, PKD en gebitsproblemen. Het ontbreken van het haar zou ervoor kunnen zorgen dat deze katten hun gezondheid wat zwakker is. Ook kittens worden daarom door de (meeste) fokkers iets langer dan andere rassen bijgehouden vooraleer ze naar een ander gezin mogen.

 

De spynkx is door hun naakte huid ook gevoelig aan de zon en kan net zoals de mens verbranden. Wat oplettendheid en voorzichtigheid hieromtrent is dus zeker niet overbodig.

Extra weetjes over de sphynx

 

  • In tegenstelling tot wat hun naam doet vermoeden, ligt de oorsprong van deze kat niet in Egypte en stamt hij niet af uit de tijd van de farao's. De roots van de kat liggen eigenlijk in Canada.
  • In Canada werd namelijk in 1966 een mannelijke mutant kitten geboren zonder haar. Ze gaven hem de naam Prune. Zijn nakomelingen, ook haarloze kittens, werd geclassificeerd als een nieuw ras. Het ras kreeg de naam sphynx toegekend, vanwege zijn slanke uiterlijk en de gelijkenis met de iconische Oude Egyptische standbeelden.
  • Net zoals bij de don sphynx en de peterbald hebben deze katten van tijd tot tijd een bad nodig. Dit komt omdat ze geen vacht hebben die natuurlijke lichamelijke oliën kan absorberen. Daarom moeten wij hen een handje helpen door ze af en toe in bad te stoppen.
  • De katten zijn actief en energiek. Ze houden van aandacht en van gezelschap. Ze kunnen dus zeker vertoeven in het gezelschap van andere katten maar ook van honden.
  • De sphynx is niet altijd volledig haarloos. Sommige katten zijn namelijk bedekt met een fijne dons. En ze kunnen dus ook dezelfde markeringen als andere katten hebben zoals: punten, vlekken, tabby...
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes