Somali

Dierenweetjes.be

De Somali - Alle kattenrassen

De Somali zijn oorsprong ligt in Somalië, een land in Afrika waar hij ook zijn naam aan te danken heeft. Dit kattenras is ontstaan in de nesten van de abessijn, het waren de enigste langharige kittens in het nest.

 

Kenmerken

Zoals hierboven al vermeld, is de Somali ontstaan in een nest van de abessijn. De uiterlijke kenmerken zijn dus ook vergelijkbaar met dat van de abessijn, alleen heeft de somali een langharige vacht. De meest voorkomende kleur van de vacht is goudbruin met zwarte tinten. De Somali kan ook voorkomen in de kleuren rood (ros), lilac en fawn (beige).

 

De Somali heeft een elegant maar gespierd lichaam dat gemiddeld is van grootte. De kleur van zijn ogen variëert van goud- tot groenkleurig. Zijn staart is stevig aangezet, maar gaat verder in een mooie pluim door zijn lange haren.

 

 

Karakter

De Somali is een intelligente kat dat veel aandacht nodig heeft. Het is dus ook aangeraden om niet te veel katten van dit ras aan te schaffen. Daarnaast houden Somali's ook niet van grote groepen, maar ook niet van veel alleen zijn. De Somali is niet echt een schootzitter, maar zal wel zo veel mogelijk in de buurt blijven. Het is een veeleisend en actief ras dat erg op hun baasjes zijn gericht. Ze willen graag een hechte band met hun eigenaars, ze kunnen echte 'maatjes' zijn.

 

 

Gezondheid

De Somali kent geen specifieke gezondheidsproblemen. Het is een gezond en sterk ras dat gemiddeld 12 tot 15 jaar oud kan worden. Om erfelijke aandoeningen te voorkomen is het aangeraden om het ras bij een erkende kweker of liefhebberfokker aan te kopen. Zij laten hun katten preventief onderzoeken.

Extra weetjes over de Somali

 

  • Het karakter van de Somali wordt weleens vergeleken met dat van een aapje: slim, nieuwsgierig, entertainend en zeer actief. Eén ding is zeker: het is nooit saai met deze kat in huis.
  • Let wel op: de Somali wil alle aandacht voor zich alleen en komt daarom niet overeen met andere huisdieren...
  • Een Somali met een goede vacht valt op door een volle kraag een goed ontwikkelde broek en een volle pluimstaart. De kop verschilt met de Abesijn door de beharing in en rond de oren die ook bekroond worden door pluimen, welke echter in tegenstelling tot bij de Abesijn meestal wèl aanwezig zijn. Tussen de tenen bevinden zich ook pluimpjes.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes