Sokoke

Dierenweetjes.be

De sokoke - Alle kattenrassen

De sokoke is een kattenras dat oorspronkelijk afkomstig is uit Kenia. Het is een recent ontwikkeld natuurlijk ras dat zijn naam te danken heeft aan 'Arabuko Sokoke', de omgeving waar het ontwikkeld werd.

 

Kenmerken

De sokoke heeft een lang en dun lichaam met lange poten. Zijn achterpoten zijn langer dan zijn voorpoten, net zoals bij een wilde kat. De vacht van de sokoke heeft een tabby-print (marmer patroon) met een bruine achtergrond. Zijn vacht is zeer kort en grof, met weinig tot geen ondervacht. Zijn ogen kunnen variëren van amberkleurig tot licht groen.

 

 

Karakter

De sokokes zijn actieve katten en goede klimmers. Ze zijn zeer vocaal naar hun baasjes toe. Ze praten ook graag met de andere katten in huis. De katten hechten zich sterk aan elkaar en ook aan hun eigenaars. Door deze eigenschap is het voor hen moeilijker om te verhuizen. Ze hebben een langere aanpassingsperiode nodig dan andere katten.

 

 

Gezondheid

De sokoke heeft een beperkte weerstand tegen algemene kattenziektes. Hij kan ook niet goed tegen extreme koude temperaturen voor een langere periode.

 

De sokoke heeft een gemiddelde levensduur van ongeveer 15 jaar.

Extra weetjes over de sokoke

 

  • Doordat zijn oorsprong zich bevindt in het kleine Arabuko-Sokoke-bos langs de oostkust van Kenia, is de sokoke relatief ongewijzigd in termen van kruisingen gebleven. Hun oorsprong maakt hen ook daarom een van de zeldzaamste kattenrassen in de wereld.
  • Ze werden zelfs pas in 2003 in de VS ingevoerd.
  • De vacht van de Sokoke dient als camouflage. De kat heeft namelijk een kortharige vacht met een marmer patroon. Dit patroon camoufleert de katten in hun natuurlijke habitat namelijk het Arabuko-Sokoke-bos.
  • Ondanks het feit dat deze katten van oorsprong wilde katten zijn, hebben ze de ideale eigenschappen voor een huisdier. Ze zijn gevoelig, interactief, intelligent, nieuwsgierig, vredelievend en zeer familie-georiënteerd.
  • Heeft u soms het gevoel dat uw sokoke kat je begrijpt? Dit kan best kloppen! De katten zijn namelijk heel intuïtief. Volgens de TICA (The International Cat Association), heeft dit ras den bijzondere manier om de emoties van hun eigenaars te lezen. De katten communiceren vaak met mensen via hun zachte, nauwelijks hoorbare babbelende geluiden. Ze kunnen soms ook een occasionele alarmerend geluid/oproep maken wanneer ze gevaar aanvoelen.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes