Siberische boskat

Dierenweetjes.be

De Siberische boskat - Alle kattenrassen

De Siberische boskat is een kattenras dat behoort tot één van de grootste kattenrassen ter wereld.

 

 

De Siberische boskat - Het kattenras

De Siberische boskat is een huisras dat veel te vinden is in Rusland. De kat is een heel oud ras en heeft ontzettend veel gelijkenissen met de Noorse Boskat, waarvan het waarschijnlijk afstamt. Het kattenras is ontstaan in Siberië en is de nationale kat van Rusland. Hoewel het dan vroeger een natuurlijk landras was, wordt het nu selectief gefokt.

 

 

Kenmerken

De Siberische kat staat bekend om zijn ongelooflijk hoge sprongen, en is heel erg sterk. De kat is zeer krachtig gebouwd met sterke, afgeronde poten. De Siberische boskat heeft redelijk grote, afgeronde, iets naar vorende wijzen oren met pluimpjes. Het lichaam is licht gebogen. Zijn vacht is halflang, vooral de borst, broek, kraag en staart. Het is een stevige vacht die heel vol en zacht lijkt. Op de zijkanten zijn de haren dunner, erg zacht en dicht ingeplant. De ondervacht wisselt sterk met het jaargetij.

Men zegt dat de Siberische boskat een hypo-allergene kat is, en dus zeer weinig Fel d1 produceert. Fel d1 is de stof die allergieën voor katten veroorzaakt.

 

 

Karakter

Siberische boskatten hebben over het algemeen een zacht karakter. Ze schieten heel goed op met kinderen, en accepteren snel andere huisdieren. Doordat ze zich snel kunnen aanpassen aan het gezin, zijn ze heel populair bij elke gezinssituatie.

Siberische boskatten worden vaak vergeleken met honden. Ze gedragen zich als de doorsnee-hond en er wordt dan ook wel eens gezegd dat de Siberische kat een kat is voor de hondenliefhebbers.

Het ligt niet in de aard van dit kattenras om afstandelijk te zijn ten opzichte van het gezin. Ze horen er zeer graag bij en zijn zeer aanhankelijk. Dit heeft wel als nadeel dat ze, indien ze vaak alleen gelaten worden, zich snel eenzaam gaan beginnen voelen. Het is dus belangrijk dat er regelmatig iemand van het gezin thuis is.

Extra weetjes over de Siberische boskat

 

  • Het is dus een van de grootste katten ter wereld. Hij kan 4,5 tot 9 kg wegen.
  • Het is een zeer stevige, goed gespierde, vrij late kat. Hij heeft stevige poten met haarplukjes tussen de tenen en een lange goedbehaarde staart.
  • De ogen van de kat zijn groot en iets schuin geplaatst. Ze zijn groen of barnsteen van kleur.
  • Hij komt voor in de volgende kleuren: zwart, blauw, rood en créme. Ook wit, Particolour en Tortie komen voor. Zijn vacht kan effen, tabby of point aftekeningen bevatten.
  • Belangrijkste eigenschappen: levenlustig, sociaal, sterke persoonlijkheid en heeft behoefte aan ruimte.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes