Selkirk rex

Dierenweetjes.be

De selkirk rex - Alle kattenrassen

De selkirk rex, soms ook wel 'poedelkat' genoemd, is oorspronkelijk afkomstig uit de Verenigde Staten. Het is een ras dat je vooral kan herkennen aan zijn hevig krullende vacht.

 

Kenmerken

Zoals al verrmeld heeft de selkirk rex een krullende vacht, zelfs zijn snorharen zijn gekruld. Het gen van deze krullende vacht is dominant. Dus wanneer je de selkirk kruist met andere rassen zullen deze er even krullend uitzien. Hun vacht is ook erg zacht en kan zowel langharig als kortharig zijn.

 

Hun vacht komt voor in diverse kleuren waaronder ros, albinisme, zilver-rookkleurig, chocolade en lilac. In tegenstelling tot de andere rex-rassen met beperkte hoeveelheid van haar, is de selkirk rex niet aan te raden voor mensen met een allergie voor katten.

 

 

Karakter

De selkirk rex is een gezellig ras dat graag speelt en houdt van knuffelen. Het is een trouwe en rustige kat dat zeker ook goed gaat met kinderen. Het karakter van de selkirk is een mengeling van de karaktereigenschappen van de rassen die gebruikt zijn om dit ras te kweken. Zo heeft hij bijvoorbeeld de gereserveerde eigenschap van de Britse korthaar, de schattigheidsfactor van de Perzische kat en de speelsheid van de exotic.

 

 

Gezondheid

De selkirk rex is een zeer gezond kattenras en kent geen specifieke gezondheidsproblemen of ziektes.

 

Net zoals bij de andere rex-rassen kan door hun krullende vacht wel irritatie ontstaan in de binnenkant van hun oor, waardoor er overmatig oorsmeer kan ontstaan. Homozygote katten (katten die twee keer het dominante selkirk rex-gen bezitten) kunnen een overmatig vettige vacht hebben. Regelmatig een bad geven is bij deze katten noodzakelijk.

Extra weetjes over de selkirk rex

 

  • Dit is het enige ras dat genoemd is naar een persoon. De eigenares van de eeste selkirk rex heeft het ras naar haar stiefvader genoemd.
  • Hetzelfde nestje kan zowel kittens met een krullende vacht als kittens met een stijle vacht bevatten.
  • Ze worden ook wel eens een kat in een schapenvacht genoemd.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes