Schotse vouwoorkat

Dierenweetjes.be

De Schotse vouwoorkat - Alle kattenrassen

De Schotse vouwoorkat of 'Scottish fold', is een kattenras dat behoort tot één van de duurste kattenrassen ter wereld. Ze zijn heel erg populair wegens hun fysieke en karaktereigenschappen. Hier vindt u meer over het kattenras.

 

Kenmerken

De kitten van de Schotse vouwoorkat heeft rechte en geen gevouwde oren. Het is pas na ongeveer 3 weken dat de oren beginnen te krullen, net zoals bij de Amerikaanse vouwoorkat. Oorspronkelijk had de Schotse vouwoorkat geen hard gekrulde oren, maar door het selectief fokken liggen de oren van het kattenras nu bijna plat tegen het hoofd.

 

De Schotse vouwoorkat is een middelgrote kat met een ronde kop. De ogen zijn meestal vrij groot en de neus heel erg kort. De hals van de Schotse vouwoorkat is ook erg kort. De Schotse vouwoorkat heeft een dikke en vettige vacht en is te vinden in verschillende soorten kleurencombinaties.

 

 

Karakter

Al vanaf ze nog maar een kitten zijn, staat de Schotse vouwoorkat bekend om zijn rustig en goedaardig karakter. Ze kunnen heel erg gehecht geraken aan mensen en zijn van nature heel erg aanhankelijk. Het kattenras is overigens ook zeer erg speels, intelligent en loyaal.

 

De Schotse vouwoorkat kan behoren tot elke soort van gezinssituaties. Ze passen zich aan aan het gezin en zijn daarom heel erg populair.

 

 

Gezondheid

De Schotse vouwoorkat is een zeer gezond kattenras en heeft een gemiddelde leeftijd van 15 jaar. De enige veel voorkomende ziekte van het ras is de 'Polycystische nierziekte', dat nierfalen veroorzaakt.

Extra weetjes over de Schotse vouwoorkat

 

  • Dit ras is minder erkend en dit komt doordat ze een soort afwijking hebben, namelijk een pijnlijke gewrichtsaandoening. Alle katten waarvan de oren gevouwen zijn door een afwijking in het kraakbeen hebben deze aandoening. Door deze pijnlijke gewrichtsaandoening krijgen Schotse vouwoorkatten, wanneer twee katten van deze soort kweken, soms kittens dat erg misvormd zijn, deze sterven vaak dan ook kort voor of kort na de geboorte.
  • Niet alle Schotse vouwoorkatten hebben geplooide oren. Alle kittens worden geboren met rechte oren. Pas na drie of vier dagen vouwen de oor of blijven ze recht.
  • De 'buddha'' positie is hun favoriete zit positie. Ze zitten dan op hun achterste met hun achterpoten naar voren gestrekt en de voorpoten die rusten op hun buik.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes