De savannah kat is een tamme kattensoort die ontstaan is uit een kruising tussen een huiskat en een serval, een kleine Afrikaanse kattensoort. Savannahs zijn heel sociaal, zelfs meestal socialer dan de gewone huiskat.
De savannah is een grote slanke kat waardoor het de indruk geeft dat hij groter is dan dat hij weegt. Er bestaan verschillende soorten savannahs, dit heeft te maken met uit welke generatie ze komen. F1 katten komen bijvoorbeeld uit de eerste generatie, F2 uit de tweede en zo verder. Hun grootte is ook erg afhankelijk van hun generatie en geslacht. F1 en F2 katten zijn groter dan de volgende generaties, omdat bij hen de genetische invloed van de Afrikaanse serval veel groter is dan bij latere generaties. Mannetjes zijn doorgaans groter dan de wijfjes. De eerste generaties hebben een gewicht van ongeveer 9 kg of meer. Latere generaties hebben een gewicht tussen de 3 en 13 kg.
De vacht van de meeste savannahs is licht van kleur met daar op zwarte vlekken. Veel fokkers kweekten vroeger gestipte kattensoorten met een wild uiterlijk zoals de bengaal en de Egyptische mau. De meest kenmerkende eigenschappen van de savannah zijn de verschillende kleurpatronen, het lange lichaam, de staande oren, zijn zeer lange benen, de dikke gezwollen neus en de ingevallen ogen. Het Lichaam van de savannah is lang en langbenig wanneer hij staat. Zijn achterste is vaak hoger dan zijn schouders. De schouders kunnen wel tot 45 cm hoog worden. Het kleine hoofd is eerder langer dan breed en staat op een lange slanke hals.
De savannah kat is te kenmerken aan zijn loyaliteit en sociaal gedrag. Het is een ideaal huisdier en dat kan je merken aan hun gehoorzaamheid. Het is zo dat je dit ras makkelijk kan opleiden om aan de leiband te lopen, daarom dus dat ze vaak vergeleken worden met honden. De savannah kat heeft ook een grote ruimte nodig om al zijn energie kwijt te raken.
Savannah-katten zijn het talrijkste ras van gedomesticeerde katten. Het ras is steeds populairder bij fokkers, en dat omwille van het geld dat ze waard zijn. Een ideale kruising van dit ras kan wel oplopen tot 40.000 euro, wat maakt dat ze op de 2de plaats eindigen in de top 10 van duurste kattenrassen ter wereld. Ze zijn ook goedkoper te vinden, maar alles hangt dus af van de 'idealiteit' van het katenras.
Toch is het zo dat deze katten erg gevoelig zijn aan enkele kattenziektes. Dit zijnde vooral cataract, een aandoening aan de ooglens waardoor blindheid kan veroorzaakt worden, en hart- en vaatziektes. Tijdig op controle gaan is dus een 'must'.