Perzische kat

Dierenweetjes.be

De Perzische kat - Alle kattenrassen

De Perzische kat is een langharig kattenras dat behoort tot één van de duurste kattenrassen ter wereld. Ze hebben hun naam te danken aan Perzië, het vroegere Iran. Dit komt vooral omdat er vroeger soortgelijke katten te vinden waren in Perzië.

 

Kenmerken

De Perzische kat is, zoals gezegd, extreem langharig en is te kenmerken aan de ronde vorm van zijn hoofd. De vacht is heel dik en ze zijn terug te vinden in verschillende kleuren, maar komen het meest voor in het wit. De lichaamsbouw van de Perzische kat is vrij klein.

 

 

Karakter

Het karakter van dit kattenras is te kenmerken aan zijn rustig karakter. Ze zijn heel erg net, komen vriendelijk over, maar kunnen ook zenuwachtig overkomen als ze hun voedsel moeten krijgen. Deze kat is niet avontuurlijk, je zal hen nooit al klimmend op meubels aantreffen. Het zijn ook geen vernielers. Ze zijn erg aanhankelijk aan hun eigenaars maar zijn ook heel vriendelijk tegenover vreemden. Ze houden van aandacht, aaien en knuffelen. Ze houden alleen niet erg van kinderen omdat ze vaak lawaai maken en druk zijn en daar kan de Pers niet tegen.

 

 

Gezondheid

Er zijn vrij veel ondersoorten te vinden bij de Perzische kat, maar de gemiddelde levensduur van deze katten wordt geschat op 12,5 jaar. Doordat de neus heel kort op het gezicht staat hebben ze vaak last van ademhalingsproblemen en oogproblemen. Oogproblemen houden vooral ontstekingen en infecties. Bij de Perzische kat zijn er ook vaak gevallen te vinden van Dystokie, of met andere woorden, een zware bevalling. Het percentage van doodgeboren kittens ligt bij dit kattenras veel hoger dan bij andere kattenrassen.

Extra weetjes over de Perzische kat

 

  • Er bestaan twee soorten Perzen, de traditionele en de show Pers. De show kat heeft meer extreme eigenschappen, zoals een platte neus, kleine oren en grote ogen. De traditionele Pers staat bekend met zijn snoet dat lijkt op dat van een pop. Zijn snuit heeft een normale lengte en is niet zo geplet als de neus van de show Pers.
  • Dit is een zeer oud kattenras, er zijn al verslagen in Europa van dit ras sinds de jaren 1500.
  • Ze worden wel eens meubels met vacht genoemd omdat ze erg lui kunnen zijn en wel uren op dezelfde plaats kunnen liggen zonder te bewegen.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes