Oosterse korthaar

Dierenweetjes.be

De Oosterse korthaar - Alle kattenrassen

De Oosterse korthaar is een kattenras dat erg lijkt op de beter gekende 'foreign white' (of witte siamees). Dit kattenras is oorspronkelijk afkomstig uit de Verenigde Staten (landras voorraad uit Thailand).

 

Kenmerken

De Oosterse korthaar is lid van de familie der siamezen. Hij bestaat in verschillende vachtkleuren en patronen, zoals: Ebony (zwart), havana (chocoladekleur), blue, lavendel, cinnamon, fawn, red, cream, caramel, apricoi. Deze kleuren kunnen zowel voorkomen bij een effen vacht als bij een gevlekt patroon of andere vachtpatronen.

En alle kleuren en patronen kunnen een smoke/zilver ondergrond hebben. Zoals je hoort in de benaming van dit ras, heeft deze een korte vacht. Je hebt ook een langharige versie van dit ras, de Oosterse langhaar, deze draagt een paar recessieve 'langharige' genen met zich mee. Verder is er geen verschil tussen de twee rassen.

 

Dit kattenras heeft een slank, maar toch gespierd, lichaam met lange poten en een lange dunne staart. Zijn ogen staan een beetje schuin en vrij ver uit elkaar. Ze lijken een beetje op spleetoogjes, echt een beetje Oosters. De kleur van de ogen is groen. Oosterse kortharen wegen tussen 4 en 6,5 kg.

 

 

Karakter

Het karakter van de Oosters korthaar lijkt erg op dat van de siamees. Ze zijn ook erg actief, extravert en gevoelig van karakter. Het zijn ideale huiskatten, omdat ze goed kunnen opschieten met andere huisdieren. Ook omdat ze erg aanhankelijk zijn aan hun eigenaar(s) en graag geaaid of geknuffeld worden. Deze katten zijn ook erg nieuwsgierig en speels. Ze blijven zelfs speels op een al wat hogere leeftijd. De Oosterse korthaar gebruikt graag zijn stem om aandacht te vragen. Het is een sociale kat dat graag gezelschap heeft, daarom zijn ze niet geschikt om te lang alleen te zitten.

 

 

Gezondheid

Vroeger werd er beweerd dat de witte versie van de Oosterse korthaar meer last zou hebben van doofheid dan de foreign white. Hier is echter niets van bewezen.

 

Wat wel vaak voor komt bij deze witte katten is dat ze soms odd-eyed zijn. Dit wil zeggen dat ze twee verschillende ogen hebben van kleur. De ene is dan blauw en de andere groen van kleur.

Extra weetjes over de Oosterse korthaar

 

  • Dit ras is erg gesteld op zijn baasjes en zal je precies vertellen wat hij denkt met een luide en schorre stem. Ze staan bekend om hun graag 'praten'.
  • Ze komen voor in meer dan 300 kleuren en vachtpatronen.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes