Noorse boskat

Dierenweetjes.be

De Noorse boskat - Alle kattenrassen

De Noorse boskat, oftewel de 'Skogkatt' in het Noors, is een langharig kattenras dat steeds populairder wordt als huisdier in de Westerse landen. De Noorse boskat behoort tot één van de grootste kattenrassen ter wereld.

 

Kenmerken

De Noorse boskat is langharig en is ontstaan in Noorwegen. Deze katten zijn nauw verwant met de Siberische boskat. Dit natuurlijk ras heeft zijn uiterlijk te danken aan het Noorse koude klimaat, waarbij dit kattenras een zeer dikke vacht heeft als bescherming tegen de koude temperaturen.

 

De Noorse boskat staat bekend als een grote en zeer sterke kat. Aan de lichaamsbouw van deze kat kunnen we dit afleiden: Zeer gespierde en lange poten, zeer gespierde borst en sterke klauwen. Doordat de klauwen van de Noorse boskat zo sterk zijn, zijn het zeer goede klimmers.

 

 

Karakter

De Noorse boskat is een zeer rustige kat en heeft ook een rustige stem. Ze staan bekend om hun inteligentie en vriendelijkheid. Ze schieten zeer goed op met mensen, maar kunnen wel problemen veroorzaken met andere huisdieren. De Noorse boskat is veeleisend op het gebied van aandacht en heeft heel veel ruimte nodig. Daarom zitten deze katten veel liever buiten dan binnenshuis.

 

De Noorse boskat is een snelle en doeltreffende jager, maar kan zich ook aanpassen aan een goed leven binnenshuis.

 

 

Gezondheid

Over het algemeen behoort de Noorse boskat tot de groep van zeer sterke raskatten en dat wil dus zeggen dat ze op het gebied van de gezondheid beter dan gemiddeld scoren. De Noorse boskat wordt gemiddeld 14 tot 16 jaar oud.

 

Toch is het zo dat de Noorse boskat vaak last heeft van nierziekten en hart- en vaatziekten. Dit is meestal wel al op te merken wanneer deze katten 3 jaar oud zijn.

 

 

Prijs

De Noorse boskat kan men in verschillende prijsklasse's vinden. Toch geven deze prijsklasse's een zeer goed inzicht in de 'kwaliteit' van het ras. Wanneer je deze katten bij een geregistreerde fokker koopt kan je al snel 500-800 euro betalen voor een kitten. Hierbij ben je wel zeker dat je een 'echte' Noorse boskat hebt en geen afwijking van het ras.

Extra weetjes over de Noorse boskat

 

  • Op het eerste zicht lijkt de Noorse boskat op de maine coon. En is zeker mogelijk dat deze rassen een verband hadden met elkaar in de vroegere jaren.
  • Zijn originele naam is 'Norsk Skogkatt. Zijn bijnaam is 'Noor' en in het engels 'Wegie'.
  • De lange haren op zijn dijen worden 'knickerbockers' genoemd.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes