Manx

Dierenweetjes.be

De manx - Alle kattenrassen

De manx is oorsronkelijk afkomstig van het eiland Man. Zijn naam komt verder van het Latijn en wil zoveel zeggen als "(afkomstig) van man". Het is een natuurlijk tot stand gekomen kattenras dat je goed kan herkennen aan de korte staart.

 

Kenmerken

Zoals eerder al vernoemd mist de manx zijn hele staart of een gedeelte van zijn staart. Dit is het gevolg van een autosomaal dominant gen. Je kan vooraf dus niet voorspellen hoe lang of kort de staart gaat zijn. Er worden vijf staartlengtes onderscheiden: 'rumpy' (geen staart), "rumpy-riser" (een tot drie heiligbeenwervels), "stumpy" (kort stompstaartje), "longy" (korte incomplete staart) en "tailed" (een volledige staart).

 

Dit ras bestaat zowel langharig als kortharig en zijn vacht kan de meest voorkomende kleuren en patronen hebben. Hij heeft een middelgroot, stevig en gespierd lichaam. Hiernaast heeft hij ook een ronde kop, een dikke dubbele vacht en een ronde oplopende ruglijn. Hij staat ook hoger op achterpoten dan op zijn voorpoten.

 

 

Karakter

De manx heeft een zachtaardig karakter en hij is erg aanhankelijk aan zijn eigenaars. Meestal kiest hij één persoon uit het gezin waar hij een speciale en hechte band mee opbouwt. De manx volgt deze persoon dan zo veel hij kan, hij vergezelt zijn baasje dan bij verschillende activiteiten. Dit ras kan ook goed opschieten met andere huisdieren en kinderen.

 

Het zijn ook slimme katten die snel kunstjes of trucjes aanleren, zoals bijvoorbeeld propjes papier apporteren. De manx is ook een speelse kat, zelfs wanneer de kat al op leeftijd is blijft hij speels.

 

 

Gezondheid

De manx is al een eeuwenoud huisdier en een goede muizenvanger. Je zou denken dat dit ras beperkt is in zijn bewegen met zijn korte staart, maar hij heeft helemaal geen last van het houden van zijn evenwicht, met lopen of met springen. Dat kan hij evengoed als de andere kattenrassen.

Extra weetjes over de manx

 

  • De manx was een van de eerste geregistreerde kattenrassen. Hij nam deel aan de eerste kattenshows in Groot-Brittannië.
  • Een legende over de staart van de manx gaat helemaal terug naar de Ark van Noach. Het verhaal vertelt ons dat toen de zondvloed kwam, Noach per ongeluk de door sloot terwijl de staart van de manx er nog tussen zat.
  • Een andere legende vertelt dat de manx een kruising is tussen een kat en een konijn. Dit zou zijn korte staart en lange achterpoten verklaren.
  • Bij de cartoon 'Ren en Stimpy' is de kat Stimpy een manx.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes