Japanse stompstaartkat

Dierenweetjes.be

De Japanse stompstaartkat - Alle kattenrassen

De Japanse stomstaartkat, of ook Japanse bobtail genoemd, komt oorspronkelijk uit Japan. Hij behoort tot een van de slimste kattenrassen ter wereld en is te herkennen aan zijn korte staart.

 

Kenmerken

De Japanse stompstaart kan zowel een korte als een lange vacht hebben dat in alle kleuren kan voorkomen. De meest voorkomende vachtkleur is wit met zwarte en rosse accenten, zoals je kan zien op de foto hierboven.

Zijn vacht is glad en zacht.

 

De korte staart is een van de meest herkenbare kenmerken van dit ras.

Zijn staart is meestal opgekruld in een 'stompje' van ongeveer 5 cm lang, maar de staart kan van 10 tot 12 cm lang zijn. Hoewel het niet altijd zo is dat de Japanse stompstaartkat een korte staart heeft, omdat deze niet het gevolg is van een dominant gen, maar van een recessief gen. In tegenstelling tot de manx, een ander kattenras met een dominant gen, heeft dit recessief gen geen skeletaandoeningen als gevolg.

 

De oren van de Japanse stompstaartkat zijn redelijn groot in de hoogte en hij heeft een elegant lichaam dat gespierd en krachtig is.

 

 

Karakter

Omdat deze kat tot een van de slimste en meest intelligente kattenrassen behoort, kan je hem ook gemakkelijk africhten en trucjes aanleren. De Japanse stompstaart is een actief ras dat ook erg aanhankelijk en attent is. Ze zijn zeer alert en merken zo veel op over wat er in hun omgeving gebeurd. Deze kat kan ook goed communiceren met zijn zachte stem. Het lijkt soms zelfs een beetje op zingen.

 

 

Gezondheid

Het is algemeen gekend dat de Japanse bobtail kleinere nesten met kittens heeft dan andere kattenrassen. Het zijn doorgaans ook wel grotere kittens bij de geboorte die sneller opgroeien en ontwikkelen in vergelijking met andere rassen. Het sterftecijfer van de kittens ligt ook lager.

 

In zeldzame gevallen kan een Japanse bobtail, vooral dan degene met een overwegend witte vacht, heterochromia, of ogen met twee verschillende kleuren hebben. Deze katten hebben een algemene benaming, ze behoren tot de 'odd-eyed katten'. Bij deze odd-eyed katten is de iris van het oog langs de ene kant blauw (zilver) en langs de andere kant geel (goud). Deze eigenschap komt vaker voor bij dit ras dan bij de meeste andere rassen, met de opmerkelijke uitzondering van de Turkse van.

Extra weetjes over de Japanse stompstaartkat

 

  • Deze katten worden in Japan al eeuwenlang afgebeeld op prenten en schilderijen.
  • Er worden in Japan beeldjes van dit ras verkocht als talisman.
  • Wanneer de katten hun vacht het mi-ke patroon hebben worden deze beschouwd als geluksbrenger.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes