Heilige Birmaan

Dierenweetjes.be

De Heilige Birmaan - Alle kattenrassen

De Heilige Birmaan of Birmaanse kat is een kattenras dat behoort tot één van de meest populaire kattenrassen ter wereld. Het kattenras behoort tot de huisdieren en heeft de eigenschappen die een 'ideaal' huisdier zou moeten hebben.

 

Kenmerken

De Heilige Birmaan is te herkennen aan zijn middellange vacht en kleine oren.

De kleuren van dit kattenras kunnen verschillen, maar de meest voorkomende is een witte vacht met een bruinkleurige kop. Het verschil tussen Heilige Birmanen en andere 'colorpoint'-katten zijn hun witte voeten. Ook wel sokken of handschoenen genoemd. Ook zijn felblauwe ogen zijn erg kenmerkend voor dit ras.

 

Alle afwijkingen van kleuren maakt dat de kat verder weg gaat van de 'idealiteit' van het kattenras.

 

 

Karakter

Heilige Birmanen zijn over het algemeen zeer aangename huiskatten. Ze zijn lief, rustig, aanhankelijk, en houden van gezelschap van andere huisdieren of mensen. Ze kunnen heel goed om met kinderen en houden ervan om te spelen.

 

Wanneer we de Heilige Birmaan vergelijken met andere kattenrassen, merken we dat de Heilige Birmaan niet zo van klimmen houdt ten opzichte van de gemiddelde kat. Ze begeven zich veel liever op de begane grond dan op hoge plaatsen zoals de leuning van de sofa.

 

 

Gezondheid

Over het algemeen beschikt het kattenras over een goede gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat de Heilige Birmaan een gemiddelde leeftijd van 15 jaar haalt. Toch even opletten: Dit wil niet zeggen dat een kitten van de Heilige Birmaan niet ziek kan worden. Ziektes zoals cataract komen ook bij de Heilige Birmaan voor.

Extra weetjes over de Heilige Birmaan

 

  • Volgens een fascinerende legende bestormden ooit rovers een tempel in Birma. De hoofdpriester, Mun-Ha, smeekte om verlossing, maar werd toch vermoord. Een kat met gele ogen, genaamd Sinh, sprong op de stervende heilige man. Door deze daad van trouw kreeg de kat blauwe ogen als saffieren en witte voeten.
  • Hij heeft een erg zacht stemgeluid met een 'bel-achtige' klank, het klinkt zelfs wat engelachtig.
  • Hoewel hij een lange vacht heeft zonder ondervacht, heeft deze niet veel verzorging nodig. Dit ras is ook bekend om zijn hypoallergene kwaliteiten!
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes