Europese korthaar

Dierenweetjes.be

De Europese korthaar - Alle kattenrassen

De Europese korthaar is een ras dat oorspronkelijk is ontstaan in Europa. De Europese korthaar wordt ook wel eens de Keltische korthaar genoemd, en is de veredelde naam van alle gemeenschappelijke Europese katten.

 

Kenmerken

De uiterlijke kenmerken van de Europese korthaar zijn te vergelijken met die van de meest voorkomende kortharige katten in Europa. Ze hebben een gespierde lichaamsbouw en hebben een middelgroot tot groot lichaam. De staart van de Europese korthaar is dik en heeft een afgerond einde.

 

De vacht van de Europese korthaar is te kenmerken aan zijn glanzend uiterlijk en is ten opzichte van andere kattenrassen vrij dik. De haren liggen plat op het lichaam en zijn over het algemeen vrij kort. De kleur van de vacht van verschillend zijn. De meest voorkomende (natuurlijke) kleuren van de vacht van de Europese korthaar zijn wit, zwart, rood, roomkleurig met de daarbij horende tekeningen.

 

 

Karakter

Omdat dit ras een zeer grote groep van gewone huiskatten omvat, is het zeer moeilijk om de karaktereigenschappen van dit kattenras vast te stellen. Toch kan men besluiten dat ze over het algemeen actief zijn en bezitten over een goed ontwikkeld jachtinstinct.

 

De Europese korthaar is een veelvoorkomende huiskat die in de meeste gevallen zeer goed kan omgaan met andere katten en honden. Ze zijn zeer intelligent en gebruiken dit vaak om hun zin te krijgen in het gezin (zoals aandacht of voedsel).

 

 

Populariteit

Buiten Europa is de Europese korthaar een ontzettend zeldzaam kattenras. Binnen Europa daarentegen is de Europese korthaar een veel voorkomend kattenras en zijn er ook veel niet-raskatten die de uiterlijke kenmerken vertonen van de Europese korthaar, meestal omdat ze kruisingen zijn met een Europese korthaar en een ander kattenras.

Extra weetjes over de Europese korthaar

 

  • Dit ras kan erg oud worden, zo’n 20 jaar en soms zelfs ouder!
  • Dit ras wordt ook wel eens de Bulldog van de katachtigen genoemd vanwege zijn groot hoofd, dikke nek, volle borst en stevig lichaam.
  • De ‘cheshire cat’ van Alice in wonderland is gebaseerd op de Europese korthaar.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes