Egyptische mau

Dierenweetjes.be

De Egyptische mau - Alle kattenrassen

De Egyptische mau is een klein kattenras dat ontstaan is in Egypte.

Het kattenras bestaat al meer dan 4000 jaar en werd in het oude Egypte vereerd. Ze zorgden ervoor dat muizen van het ark wegbleven zodat de gewassen niet werden aangetast. Vandaag gebruikt men het ras voornamelijk als huiskat.

 

Kenmerken

De Egyptische mau is te herkennen aan zijn slanke en gespierde lichaamsbouw. Ze hebben een kortharige vacht die kan voorkomen in verschillende kleuren. De kleuren van de vacht zijn volgens de rasstandaard zilver, brons, grijs, zwart of een tint van blauw (licht- of donkerblauw). Dit gaat samen met zwarte plekken over de hele rug en over het hoofd. Hierdoor krijgt de Egyptische mau een 'wild' uiterlijk.

 

De Egyptische mau is één van de zeldzaamste kattenrassen ter wereld. Jaarlijks worden er over de hele wereld naar schating niet meer dan 200 kittens van dit ras gekweekt.

 

 

Karakter

De Egyptische mau heeft een bijzonder karakter. Over het algemeen zijn ze zeer sociaal en kunnen ze goed overweg met kinderen of andere huisdieren. Ze zijn erg speels en hebben heel veel energie. Echter is het jachtinstict bij de Egyptische mau nog steeds terug te vinden en zullen ze hun tijd vullen met het jagen op kleine prooien zoals muizen en insecten.

 

 

Verzorging

Doordat de Egyptische mau een kortharige vacht heeft, is een wekelijkse kambeurt meer dan voldoende om klitten te verwijderen en ze te vermijden.

Extra weetjes over de Egyptische mau

 

  • Het oud Egyptische woord voor kat was ‘mau’, wat 'zien' betekent.
  • Deze kat kan kwispelen met haar staart zoals een hond dat kan.
  • De Egyptische mau is de enige gedomesticeerde kat die van nature een gevlekte pels heeft.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes