Don sphynx

Dierenweetjes.be

De don sphynx - Alle kattenrassen

De don sphynx komt oorsronkelijk uit Rusland. Dit ras is niet hetzelfde kattenras als de bekende sphynx-kat. Het verschil is het gen waardoor ze kaal zijn. Bij de sphynx wordt de kaalheid veroorzaakt door een recessief gen, terwijl dit bij de don sphynx door een dominant gen veroorzaakt wordt.

 

Kenmerken

Het meest typerende kenmerk van de don sphynx is toch wel zijn kale huid. Hij heeft ook grote oren dat boven op zijn spits hoofd staan. Verder heeft de don sphynx een gespierd lichaam met een middelgrote hoogte. Verder heeft hij ook nog speciale pootjes, want dit ras heeft lange tenen met een soort zwemvliezen ertussen. De don sphynx heeft ook zeer typerende, gekrulde snorharen.

 

Deze haarloze kat is ideaal voor eigenaars die allergisch zijn aan kattenharen. Wanneer je allergisch bent aan huidschilfers van katten, is dit ras weer niet zo ideaal.

 

 

Karakter

De don sphynx heeft een actief, speels en vriendelijk karakter. Hij is erg aanhankelijk aan zijn eigenaars, houdt van aandacht en op schoot liggen. Knuffelen en aaien kan dit ras ook erg appreciëren. De don sphynx is ook een erg intelligente kat. Hij kan perfect samen met andere huisdieren.

 

 

Verzorging

De don sphynx heeft nood aan een regelmatige verzorging, ondanks het gebrek aan vacht. De huid van dit ras scheidt heel veel talg af. Daarom is het belangrijk dat hij regelmatig een bad krijgt. Wanneer je dit niet doet wordt zijn huid kleverig, vies en gaat hij ook niet lekker ruiken. Ook zijn oren produceren overmatig talk, deze dienen ook regelmatig gecontroleerd te worden.

 

Let ook op dat dit ras niet te veel blootgesteld wordt aan de zon, zijn huid is hier erg gevoelig voor en kan dan zelfs verbranden.

 

 

Gezondheid

Er bestaan enkele bezorgdheden over de genetische gezondheid van de don sphynx. Sommigen vermoeden dat het dominante gen, dat de kaalheid veroorzaakt, ectodermale dysplasie zou uitlokken. Deze erfelijke aandoening geeft afwijkingen in de groei. Dit kan dan weer problemen aan het gebit en met de moedermelk veroorzaken.

Extra weetjes over de don sphynx

 

  • De bijnaam van de don sphynx is ‘donsky’ of ‘kale Rus’.
  • Hun huid is erg elastisch en voelt warm aan.
  • Net zoals bij de sphynx en de peterbald hebben deze katten van tijd tot tijd een bad nodig. Dit komt omdat ze geen vacht hebben die natuurlijke lichamelijke oliën kan absorberen. Daarom moeten wij ze een handje helpen door ze af en toe in bad te stoppen.
  • Ze luisteren naar commando’s en, met een beetje moeite, kan je ze erg gemakkelijk kunstjes aanleren.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes