Cymric

Dierenweetjes.be

De cymric - Alle kattenrassen

De cymric is oorspronkelijk afkomstig uit Canada en is een binnenlands ras. Hij behoort tot een van de meest agressieve kattenrassen ter wereld. Sommigen beweren dat dit ras een halflangharige variatie is van de manx en beschouwen de cymric niet als een apart kattenras.

 

Kenmerken

De cymric heeft een gespierd en compact lichaam met een stevige botstructuur. Het is een middelgrote tot grote kat met een halflangharige vacht. Deze kat heeft een ongewoon afgerond uiterlijk. De ogen van dit ras zijn groot en vol van kleur. De oren staan ver uit elkaar. Zijn vacht komt voor in alle patronen en kleuren. De cymric kat mist zijn hele staart of een gedeelte van zijn staart. Dit is het gevolg van een autosomaal dominant gen. Je kan vooraf dus niet voorspellen hoe lang of kort de staart gaat zijn. Er worden vijf staartlengtes onderscheiden: 'rumpy' (geen staart), "rumpy-riser" (een tot drie heiligbeenwervels), "stumpy" (kort stompstaartje), "longy" (korte incomplete staart) en "tailed" (een volledige staart).

 

 

Karakter

Cymrics hebben een intelligent en speels karakter. Ze kunnen ook goed opschieten met andere huisdieren, zoals honden. Ondanks hun speelsheid zijn ze ook zacht van karakter en niet agressief. Dit ras kan erg genieten van aandacht van hun baasjes en zijn erg aanhankelijk aan hen. Je kan aan deze katten gemakkelijk trucjes leren. Cymrics zijn uitstekende springers en ook gefascineerd door water.

 

 

Gezondheid

Het gen dat de cymric een ongewone staart geeft kan ook dodelijk zijn. Kittens die twee kopieën van het gen erven sterven nog voor de geboorte. Daarom heeft dit ras vaak ook kleine nestjes met kittens.

 

 

Extra weetjes over de cymric

 

  • Een legende over de staart van de manx gaat helemaal terug naar de Ark van Noach. Het verhaal vertelt ons dat toen de zondvloed kwam, Noach per ongeluk de door sloot terwijl de staart van de manx er nog tussen zat.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes