Chartreux, karthuizer

Dierenweetjes.be

De karthuizer - Alle kattenrassen

De karthuizer ook gekend als de chartreux is een oud Frans kattenras. Het is zelfs een van de oudste rassen binnen de Europese raskatten. De kat staat bekend voor zijn egaal kortharige blauwgrijze vacht en amberkleurige ogen.

 

Kenmerken

De karthuizer of chartreux heeft dus een egaal kortharige blauwgrijze vacht.

 

Het is een middelgrote tot grote kat. Ze groeien vrij lang uit. De katten hebben een iets grovere bouw vooral de katers zijn nog groter en forser dan de poezen. Het lichaam van de kat is dus stevig en gespierd met een brede borstkas.

Bij dit lichaam, horen middelhoge gespierde poten met vrij grote stevige voeten.

De staart van de kat heeft een gemiddelde lengte. Ze is breed onderaan en eindigt in een afgeronde punt.

 

De vacht van de karthuizer is dik en staat van het lichaam af. Ze ligt dus niet plat tegen het lijf van de kat. Hij heeft ook een dubbele vacht. Deze wordt gekenmerkt doordat hij glanzend is en heel zacht aanvoelt. Dit komt door de wollige ondervacht. De kleur is dus blauw maar kan variëren van bleek blauwgrijs tot diep staalblauw-grijs. De kleur moet ook egaal zijn. Ze mag dus geen spooktekening of rossige gloed bevatten.

 

De kop heeft de vorm van een omgekeerde trapezium.

De oren zijn middelgroot en vrij hoog geplaatst op de kop. De ruimte tussen de oren is vlak.

De ogen zijn groot en open, ze zijn puur en intens van kleur. De oogkleur kan variëren van diepgeel tot donker koperkleurig.

 

 

Karakter

De kartuizer heeft een vriendelijk en aangenaam karakter. Ze is dus een evenwichtige, goedgehumeurde en huiselijke kat. Het is een rustig en stabiel gezelschapsdier. Dit wilt dus ook zeggen dat de kat het goed kan vinden met soortgenoten en kinderen. Zelfs als je de karthuizer houdt met honden geeft dit weinig problemen. De meeste karthuizers beschikken over een zacht stemgeluid en zijn niet erg vocaal ingesteld. Overweeg wel om twee dieren aan te schaffen indien u niet veel thuis bent.

 

 

Gezondheid

De chartreux kan makkelijk tot vijftien jaar oud worden. Het is dus een vrij gezond ras.

Doordat de kat een relatief zwaar gewicht heeft, bevelen ze wel aan om ouderparen en kittens te laten nakijken op patella luxatie (loszittende knieschijven).

Extra weetjes over de karthuizer

 

  • De Fransen noemen dit ras ook wel eens een ‘aardappel op tandenstokers’, omdat hij een stevig lichaam heeft met brede schouders en erg fijne poten.
  • Deze kat lijkt erg op een hond. Ze zijn goed in apporteren, volgen je overal, luisteren naar hun naam en komen als je hen roept.
  • Door traditie begint de naam van alle kittens geboren in hetzelfde jaar beginnen met dezelfde letter. Alleen slaan fokkers de letters K, Q, W, X, Y en Z over. Je zal dus nooit een chartreux vinden met de naam Zeus of Whisky.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes