Burmees

Dierenweetjes.be

De burmees - Alle kattenrassen

De burmees is een kortharig kattenras dat is ontstaan in Birma. Doordat ze erg geliefd zijn als huisdier werden ze al snel geïmporteerd naar verschillende landen en komen ze nu voor over de ganse wereld.

 

Kenmerken

Momenteel zijn er twee verschillende standaarden in het kattenras.

De Britse variant is te omschrijven als een slanke kat met een wigvormige kop. De oren zijn puntig en de snuit heeft een spitse vorm. De ogen zijn amandelvormig en de benen moeten lang zijn.

 

Bij de Amerikaanse standaard is de kop van de burmees breder dan bij die van de Britse burmees. De ogen zijn ronder en het snuit is veel korter. De poten en de staart moeten evenredig zijn aan het lichaam terwijl bij de Britse variant goed te merken is dat de poten langer zijn dan bij de Amerikaanse burmees.

 

Oorspronkelijke had de burmees een donkerbruine vacht, maar kan nu gevonden worden in een grote verscheidenheid van kleuren waaronder een verscheidenheid van bruine tinten, lilac, rood, crème, fawn en blauw.

 

 

Karakter

Het karakter van de burmees is te omschrijven als zeer sociaal en aanhankelijk. Ze houden ervan om de aandacht van mensen te krijgen en zullen er ook alles voor doen. Ze zijn ontzettend intelligent en leren snel hoe ze moeten omgaan met bepaalde situaties.

 

De burmees is een sociale kat die niet graag alleen is. Wanneer het baasje weinig thuis is, wordt er aangeraden om een tweede kat in huis te nemen.

 

 

Gezondheid

De burmees is een prachtig en zeer gezond kattenras. Er zijn geen gekende (erfelijke) aandoeningen die bij de burmees vaker voorkomen dan bij andere kattenrassen.

Extra weetjes over de burmees

 

  • De burmezen van nu stammen af van Wong Mau, Dit is een in de jaren dertig in Amerika geïmporteerde tonkanees.
  • De vacht is zeer makkelijk te onderhouden.
  • De zeldzame Tiffany is in feite een burmees met lang haar.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes