Brits korthaar

Dierenweetjes.be

De Brits korthaar - Alle kattenrassen

De Brits korthaar is een kattenras dat steeds populairder wordt bij gezinnen. Dit komt vooral door hun schoonheid en karakter. De Brits korthaar is één van de ideale huisrassen die er te vinden zijn.

 

Kenmerken

De Brits korthaar heeft over het algemeen een zeer dikke vacht. De kleur van de vacht is meestal blauw-grijsachtig en hun ogen zijn kenmerkend aan de grootte en ronde vorm. De ogen kunnen in verschillende kleuren terug te vinden zijn, maar de meest voorkomende kleuren zijn koperkleurig of goudkleurig. De vorm van het hoofd van de Brits korthaar is vrij rond met bolle wangen. Het lichaam van de kat is over het algemeen gespierd met een brede borst, korte pootjes en een pluche staart.

 

De mannetjes zijn over het algemeen groter dan de vrouwtjes, en dat is vooral te merken bij dit kattenras (ten opzichte van de meeste andere kattenrassen).

 

 

Karakter

Het karakter van de Brits korthaar beschrijft de ideale huiskat. Ze zijn aanhankelijk, vrij inteligent, bij iedereen voelen ze zich thuis, en ze zijn heel erg lui. Dit is ideaal voor een koppel waarvan beide een fulltime-baan hebben.

 

De Brits korthaar is ook geen echt luidruchtig ras. Je zal ze enkel horen wanner ze honger hebben of wanneer de eigenaar zijn voedsel aan het klaarmaken is.

 

De Brits korthaar is vrij aanhankelijke (zoals eerder vermeldt), maar zoals bij de meeste katten worden ze niet al te graag opgeheven. Ze zijn daarbij ook vrij inteligent en men kan ze (kleine) trucjes aanleren.

 

 

Gezondheid

Over het algemeen is de Brits korthaar een zeer gezond ras. Men schat de gemiddelde leeftijd van deze katten op ongeveer 12 tot 13 jaar. De twee grootste gezondheidsproblemen van dit ras zijn hypertrofische cardiomyopathie en heupdysplasie.

 

Hypertrofische cardiomyopathie: De hartspier die verdikt is. Dit kan leiden tot hartritmestoornissen of zelfs hartstilstand.

 

Heupdysplasie: Dit is een aangeboren afwijking van het heupgewricht waarbij het heupgewricht onvoldoende ontwikkeld is.

 

 

Prijs

De Brits korthaar is één van de duurste kattenrassen ter wereld. De prijs voor een kitten bedraagt over het algemeen 350 euro, maar kan oplopen tot wel 1000 euro. Dit heeft vooral te maken met de afstamming en de 'idealiteit' van de kitten.

Extra weetjes over de Brits korthaar

 

  • De kat die wij heden ten dage kennen als de British shorthair oftewel de Brits korthaar heeft zijn fokwortels in Groot Brittanië.
  • De huidige Brits korthaar een door fokkers bedachte kat.
  • Een breed scala van kleuren is mogelijk bij de Brits korthaar, maar de meest voorkomende kleuren zijn blauw, zilvertabby, crème, zwart en wit. In opkomst zijn de kleuren chocolate, lilac en colourpoint. De meest recent geïntroduceerde kleuren zijn cinnamon en fawn.
  • De mensen wilden naast de blauwe langhaar een kortharige kat in die kleur. Ze stelden namelijk deze kleur erg op prijs. Omdat ze blauw als de 'sjiekste' kleur beschouwden.
  • De bekende 'Whiskas-kat' is een Brits korthaar.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes