Bengaal

Dierenweetjes.be

De bengaal - Alle kattenrassen

De bengaalse kat behoort tot 1 van de duurste kattenrassen ter wereld en is ontstaan uit een kruising van een Aziatische (binnenlandse) huiskat met een Aziatische luipaardkat. Velen denken dat de bengaalse kat afstamt van de bengaalse tijger, maar dat is dus niet zo.

 

Kenmerken

De bengaalse kat is te kenmerken aan zijn 'wilde' uitstraling met grote vlekken, een lichte witte buik en de lichaamsbouw van een Aziatische luipaardkat. Ze staan bekend als zijnde heel erg aanhankelijk en ze zijn heel zacht van karakter. Ze houden van aandacht en vallen heel graag op, zoals bij de meeste kattenrassen.

 

Een heel uitzonderlijk kenmerk voor katten is dat dit ras heel erg gehoorzaam is. Net zoals bij honden, is het mogelijk om de bengaalse kat trucjes te leren en zo ook het woord 'neen'. Dit is toch heel zelden te vinden bij kattenrassen.

 

 

Gezondheid

Zoals bij alle rassen, is het toch belangrijk om te weten hoe hun gezondheid ervoor staat. Zo is het dat de Bengaalse kat gevoelig is aan een aantal ziektes:

 

Cataract: Problemen met de ooglens kunnen het gevolg zijn van een letsel maar zeker ook van de erfelijke factoren van de bengaalse kat. Onbehandeld kan dit leiden tot blindheid bij kattan. Cataract kan succesvol operatief behandeld worden.

 

Progressieve Retina Atrofie (PRA): Deze ziekte zorgt ervoor dat het netvlies van het oog verslechtert en langzaam zal ophouden met functioneren. Uiteindelijk zal dit in blindheid resulteren. Het voordeel aan deze ziekte is dat de ziekte al vanaf 3 maanden ouderdom vastgesteld kan worden.

 

Cardiomyopathie: Een ziekte van de hartspier die vaak resulteert in het falen van het hart en dus ook levensbedreigend is. Deze ziekte veroorzaakt ook bloesklonters die pijn en acute verlamming kunnen veroorzaken. De oorzaak van deze ziekte is onbekend, maar men weet wel dat erfelijke factoren een grote rol spelen, en is dus ook de Bengaalse kat heel gevoelig aan deze ziekte. Men kan dit laten testen bij de dierenarts.

 

 

Prijsklasse

De bengaalse kat staat op nummer 3 in de top 10 van duurste kattenrassen ter wereld. Om een goede versie van dit ras te hebben moeten er na de eerste kruising van de Aziatische luipaardkat en de gewone huiskat zeker vier generaties tussen zitten. Zo verkrijg je een heel rustige bengaalse kat. Wegens de moeilijk te verkrijgen idealiteit van dit ras kan een kat zoals deze tot 20000 euro kosten.

 

De bengaalse tijgerkat behoort tot de groep van de hypoallergene kattenrassen.

Extra weetjes over de bengaal

 

  • De bengaal is gefokt om het vachttype van een wilde kat te combineren met het lichaam en het temperament van de huiskat.
  • Alle bengalen hebben groene ogen, behalve de Snow's, die hebben blauwe ogen, dat is het resultaat van het color-point gen (siamees gen).
  • Net als bij de siamesen en Heilige Birmanen, worden de kittens wit geboren. Het patroon komt pas later door.
  • Het lijkt alsof dit ras een enorm zelfvertrouwen heeft. Ze zijn niet snel verdedigend, niet makkelijk te intimideren of agressief.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes