Balinees

Dierenweetjes.be

De balinees - Alle kattenrassen

De balinees is afkomstig uit de Verenigde Staten. Het is de langharige versie van de siamese kat, omdat de balinese kat een natuurlijke mutatie van dit ras is. Hij lijkt dus ook erg op een siamees. Hij behoort tot een van de slimste kattenrassen ter wereld.

 

Kenmerken

De meest opvallende kenmerken van de balinees zijn de zijdezachte vacht en de pluizige gepluimde staart. Je hebt twee types van dit kattenras, het traditionele en het moderne type. Het traditionele type heeft een stevig lichaam en een brede kop, terwijl het meer moderne type een slank en langwerpig lichaam heeft en een meer wigvormige kop met een lange spitse snuit en langere, bredere oren.

 

Zijn vacht is gemiddeld van lengte en zijdezacht. De vacht heeft een 'point' patroon, dat wil zeggen dat de kat over het algemeen wit of crème is van kleur en dat er enkele 'punten' dokerder van kleur zijn. Naarmate de kittens ouder worden ontwikkelen deze punten en worden ze zichtbaarder. De donkerdere punten ontwikkelen zich meestal op de koudere delen van het lichaam, zoals de snoet, de poten, de staart en de oren. De kleur hiervan wordt pas zichtbaar wanneer de kittens ongeveer 4 weken oud zijn. De kleur van de ogen varieert van lichtblauw tot saffierblauw/paars.

 

 

Karakter

De balinees is een gezellige kat met een vocaal, speels en leergierig karakter. Hij heeft ook een enorme belangstelling voor alles wat er rondom hem gebeurd. Ze kunnen erg genieten van aandacht van hun baasjes. Dit kattenras staat ook bekend als het meest intelligente ras onder de langharige katten. De balinees is ook erg goed in acrobatie.

 

 

Hypoallergeen?

Er wordt beweerd dat de balinees minder allergieën zou uitlokken dan de meeste kattenrassen veroorzaken. Wanneer iemand allergisch is aan katten, zou dit ras dus minder problemen geven. Alleen is het nog niet wetenschappelijk bewezen. Maar sommige fokkers van balinezen en clubs streven samen naar meer onderzoek van deze hypoallergene kwaliteit van dit ras.

Extra weetjes over de balinees

 

  • Het ras werd ontwikkeld in de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw.
  • Deze katten werden eerst the siam longhair of de siamese langhaar genoemd.
  • De balinees komt voor in dezelfde kleuren als de siamees. De katten die deze kleuren hebben: Red-, tortie- en tabbypoints worden in de Verenigde Staten 'Javanese' genoemd.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes