Amerikaanse stompstaartkat

Dierenweetjes.be

De Amerikaanse stompstaart - Alle kattenrassen

De Amerikaanse stompstaartkat of ook wel 'bobtail' genoemd, is een zeldzaam ras dat oorspronkelijk uit de Verenigde staten afkomstig is. Het meest opvallende kenmerk van dit kattenras is hun korte staart of stompstaart.

 

Kenmerken

De Amerikaanse stompstaart zijn staart is maar 1/3 tot de helft van een gewone kattenstaart. Dit komt door een genetische mutatie van het lichaam. En dat heeft effect op de staartontwikkeling van dit ras. De Amerikaanse stompstaartkat kan zowel langharig als kortharig zijn en zijn vacht kan ook in alle kleuren voor komen. Ook de ogen kunnen alle kleuren aannemen. De kleur dat het meeste voor komt is de wildkleurig gestreepte vacht, ook wel tijger genoemd. Dit kattenras zijn achterpoten zijn langer dan de voorpoten en hij heeft een stevig gebouwd lichaam.

 

 

Karakter

De Amerikaanse stompstaartkatten hebben een speels karakter. Daarnaast zijn ze ook sociale katten dat aandacht van hun baasjes vragen door te miauwen of in rondjes te springen. Het zijn ook slimme dieren en matig energiek. Dit ras is vindingrijk genoeg om uit een kamer met gesloten deuren of een beveiligde kooi te ontsnappen. Ze zijn ook niet graag alleen.

 

 

Gezondheid

Dit ras kan last hebben van slechte heupen. Onder dit ras bestaan er ook katten waarvan de wervelkolom zo kort is dat ze zelfs geen staart hebben. Deze katten hebben een verhoogd gezondheidsprobleem.

Extra weetjes over de Amerikaanse stompstaartkat

 

  • De staart van deze kat is maar gemiddeld tussen de 5 en 10 cm lang. Hij kan soms wat langer of korter zijn.
  • In de jaren ‘60 vond iemand een zwerfkat met een korte staart, deze werd gekruist met een siamees.
  • Deze kat wordt nu nog gekruist met diverse andere rassen.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes