Amerikaanse kruloorkat

Dierenweetjes.be

De Amerikaanse kruloorkat - Alle kattenrassen

De Amerikaanse kruloorkat of 'American Curl' is één van de kleinste kattenrassen ter wereld. Het kattenras is kenmerkend aan de ongewone gekrulde oren en dus ook aan zijn kleine lichaamsgrootte.

 

Kenmerken

Het ontstaan van dit kattenras ligt in Lakewood, Californië. Een Amerikaans familie vond in 1961 twee zwerfkittens en heeft ze dan ook opgenomen.

De kittens waren beide langharig, de ene was zwart en de andere zwart-wit. Eén van de twee verdween, maar het overgebleven katje was de eerste kruloorkat (dat gevonden werd) over de hele wereld.

 

Wanneer Amerikaanse kruloorkittens worden geboren, hebben deze gestrekte oren. Het is namelijk zo dat de oren pas beginnen te krullen als ze ongeveer 12 weken oud zijn. Dit komt geleidelijk aan en zal ongeveer stoppen wanneer ze de leeftijd van 4 maanden hebben gehaald.

 

 

Verzorging

Al zijn de gekrulde oren nog zo schattig, toch is het belangrijk om te weten dat deze een zeer nauwkeurige verzorging vereisen. Net zoals bij honden met lange hangende oren, is het ook bij de Amerikaanse kruloorkat belangrijk dat de oren tijdig gereinigd en geïnspecteerd worden op ontstekingen. Het is zo dat geplooide oren veel meer kans maken op ontstekingen en open wonden.

 

 

Gezondheid

De Amerikaanse kruloorkat is over het algemeen een gezond kattenras. Dit zou vooral te maken hebben door zijn grote genetische achtergrond met niet-raskatten. Natuurlijk zijn ze ook nog wel gevoelig voor kattenziektes zoals cataract.

Extra weetjes over de Amerikaanse kruloorkat

 

  • De vacht van de Amerikaanse kruloorkat kan een combinatie van kleuren zijn, maar effen, bi-colour en tabby's komen het meest voor.
  • Het ras bestaat in zowel een kortharige als een langharige versie.
  • De kat is erg rustig en kan goed met kinderen omgaan.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes