Abessijn

Dierenweetjes.be

De abessijn - Alle kattenrassen

De abessijn staat op nummer 1 bij de liefste kattenrassen en ook de slimste kattenrassen die er bestaan. Daarnaast is het ook een van de oudste kattenrassen dat voorkomt. De oorsprong van dit ras is onbekend, maar men zegt wel eens dat hun oorsprong in Egypte of Ethiopië zou liggen.

 

Kenmerken

De abessijn heeft een gemiddelde grootte en kan van 2,5 tot 5 kg wegen. Dit ras is elegant van bouw, maar tegelijkertijd ook erg gespierd. Ze hebben fijne en hoge poten. De oren vallen goed op omdat ze groot zijn en vrij ver uit elkaar staan.

De ogen zijn ook kenmerkend omdat ze omlijnd zijn door een donkere lijn, met daarrond een lichter gekleurde lijn. Het lijkt net alsof ze geschminkt zijn. De abessijn heeft ook een mooie lange staart met een punt op het einde.

 

De abessijn heeft een mooie, glanzende, zachte en ook korte vacht. Deze heeft een speciale kleur dat het typerende 'Ta-gen' bezit, dit veroorzaak een getickt tabby patroon. De klassieke kleuren van de abessijn zijn zwart met cinnamon. Het ras lijkt erg op de somali, dit kattenras is de langharige versie van de abessijn.

 

 

Karakter

De abessijn is een actieve en slimme kat die zeer gehecht kan raken aan zijn baasje. Ze staan bekend om hun intelligentie en vriendelijkheid. Dit ras zal altijd zijn aanwezigheid laten opvallen, hij zal altijd in de buurt zijn en wil zeker niets missen van de activiteiten in huis. Ze zijn zeer aanhankelijk maar zijn toch niet echte schoot zitters. Dit ras vraagt veel aandacht en liefde van hun baasjes.

 

 

Gezondheid

Zoals bijna alle kattenrassen kan de abessijn ook last hebben van erfelijke aandoeningen. Het gaat hier dan over progressieve retina-atrofie (een oogaandoening), amyloïdose (eiwitafzetting op vitale organen), een pyruvaatkinasedeficiëntie (PKDef) en patellaluxatie (loszittende knieschijven). Om deze erfelijke aandoeningen te vermijden koop je best jouw kitten bij een erkende en serieuze fokker die zijn katten op voorhand laat testen op deze aandoeningen.

 

De abessijn wordt gemiddeld 12 tot 15 jaar oud.

Extra weetjes over de abessijn

 

  • De kortharige abessijn is een van de oudste gefokte kattenrassen.
  • De kortharige abessijn wordt vaak liefkozend ‘aby’ genoemd.
  • De gefokte kortharige abessijn is de basis voor de veel recentere, halflangharige somali.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes