Tosa inu

Dierenweetjes.be

De tosa inu - Alle hondenrassen

De tosa inu zijn oorsprong ligt in Japan. Hij is een Japanse toernooihond. Hij werd dus enkel voor hondengevechten gefokt. Deze Tosa Inu is een Japanse Molosser. Hij is ontstaan is door onder andere kruisingen tussen Japanse rassen met sint-bernards, bulldogs, mastiffs, bull terriers, pointers en Duitse dogs. Later zijn hier ook nog Bordeaux doggen en Amerikaanse pitbull terriërs doorheen gekruist

 

Kenmerken

De tosa inu behoort tot de groep van de molossers, dit zijn de zware

dogachtigen. De tosa inu ziet er dus zeer indrukwekkend uit.

 

Hij is namelijk een grote zware krachtige hond. Hij heeft een gespierd en atletisch lichaam. Dit komt omdat de honden speciaal gefokt in Japan werd als vechtershond. Dit was op bevel van de Japanse keizer omdat de inheemse Japanse rassen met hondengevechten niet meer opgewassen waren tegen de westerse rassen. Hierna werd al snel werd duidelijk dat de tosa inu de nummer 1 was.

 

De tosa inu heeft veel kenmerken van dogachtige honden. De teven hebben een minimale schouderlengte van 55 centimeter en de reuen een minimaal schouderlengte van 61 centimeter. Er is ook geen maximale schouderhoogte voor deze hond. Hierdoor worden deze maten doorgaans flink overschreden. Het gewicht van deze hond varieert erg. Dit komt omdat de hondengevechten in verschillende gewichtsklassen worden/werden uitgevoerd: in lichtgewicht: 30.8/42 kilogram, in middelgewicht: 41.1/45.8 kilogram, in zwaargewicht: 45.8/56,2 kg en super zwaargewicht: 56,2/66,7 kg en er komen ook gewichten voor die hier ver boven komen. Tosa inu's met een gewicht van 100 kilogram of zelfs zwaarder komen ook voor.

 

Hij heeft dus een grote brede kop en een groot gespierd lichaam. Hij heeft een kortharige vacht. De meest gewenste vachtkleur van de tosa inu is een effen roodachtige reekleur, maar ze komen ook voor zwart en brindle. In al deze kleuren zijn witte aftekeningen op borst en tenen toegestaan.

 

 

Karakter

De tosa inu is een zeer zelfbewuste, zeer dominante, evenwichtige, intelligente, moedige en rustige hond. De hond maakt zich namelijk zelden druk, behalve als hij het gevoel heeft dat zijn gezin bedreigd wordt of wanneer er ongewenste bezoekers thuis komen wanneer hun baasjes afwezig zijn. Hierdoor zijn het dan ook uitstekende waakhonden, met een aangeboren instinct om hun baasjes en territorium te beschermereMaar dus ook uitstekende gezinshonden die zeer tolerant zijn naar kinderen toe. Tegenover andere honden is hij dan weer over het algemeen dominant en intolerant. Voor onervaren baasjes is het niet aan te raden om deze hond te houden door zijn zeer zelfbewuste en dominante karakter.

 

De tosa inu is dus uiterst moedig en ook hard voor zichzelf. Ze blaffen doorgaans weinig. Dit komt omdat de tosa inu in Japan de wilskracht moet hebben om tot de dood door te vechten zonder te piepen of te janken al is dit niet de bedoeling van het het ritueel van het vechten. De hond kwijlt doorgaans niet of nauwelijks.

 

 

Gezondheid

Zoals bij sommige andere hondenrassen kunnen ook tosa inu's last hebben van heupdysplasie (HD).

Extra weetjes over de tosa inu

 

  • De tosa ontstond 150 jaar geleden in de voormalige provincie Tosa in Japan. Zijn naam tosa inu betekent dan ook "de hond van Tosa".
  • De tosa inu was bijna uitgestorven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar doordat men goede exemplaren had verborgen in Japan op geheime locaties, heeft men het ras toch nog kunnen redden.
  • De tosa inu is een zeldzame verschijning in ons land maar ook in andere landen!
  • De tosa inu's worden in Japan worden zwaar getraind om in topconditie te blijven.
  • De honden worden in Japan ook als een nationale schat beschouwd.
  • De tosa inu wordt niet alleen in Japan gebruikt als gevechtshond maar ook in het westen.
  • De tosa inu wordt samen met de akita als de sterkste vechthond onder kenners in de vechthond-wereld beschouwd.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes