Schnauzer

Dierenweetjes.be

De schnauzer - Alle hondenrassen

De schnauzer en de Duitse pinscher zijn in principe hetzelfde hondenras. Het enige verschil tussen beide rassen is de vacht. De schnauzer is ontstaan in Württemberg te Duitsland. Het ras was vroeger ontzettend populair maar is de laatste jaren minder terug te vinden bij gezinnen.

 

Kenmerken

De schnauzer is een middelgrote hond die te herkennen in aan de zwarte of grijze vachtskleur. De vacht is veel ruwer dan bij de pinscher en daarom werd de schnauzer vroeger dan ook de ruwharige pinscher genoemd. Ten opzichte van andere hondenrassen heeft de schnauzer een vrij lange snuit en korte poten.

 

Er bestaat ook een kleine versie van dit ras, de dwergschnauzer. Deze hond heeft een schofthoogte van 33 - 26 cm en een gewicht van ongeveer 5 - 8 kg (mannetjes) of 4 - 6 kg (vrouwtjes). Verder zijn er geen verschillen tussen de gewone schnauzer en de dwergschnauzer. Alleen misschien dat de dwergschnauzer een langere levensverwachting heeft, hij behoort dan ook tot een van de honden die het langste leven.

 

Karakter

De schnauzer wordt vaak benoemd als 'De hond met de wijsheid van een mens'. Het is een zeer slimme en loyale hond. Daarbuiten beweert men ook dat de schnauzer een vrijwel koninklijke en aristocratische uitstraling heeft. De schnauzer is een ideaal huisdier en komt over het algemeen goed overeen met kinderen in het gezin.

 

Wel is het belangrijk om te weten dat de schnauzer een zeer goede gezelschapshond is en dat wil dus zeggen dat het niet aangeraden is om dit type hondenras vaak alleen te laten. Ze voelen zich snel buitengesloten en verwaarloosd. De schnauzer is dus een hondenras dat veel aandacht vraagt van zijn baasje(s).

 

 

Gezondheid

De schnauzer heeft enkele ziektes waaraan hij gevoelig is. Dit wil enkel zeggen dat ze vaker voorkomen bij dit hondenras dan gemiddeld voorkomt bij andere hondenrassen. Deze ziektes zijn vooral Cataract, oogontstekingen en heupdysplasie. Bij heupdysplasie is er een misvorming van één of beide heupgewrichten. Hierdoor past de kop van het dijbeen niet meer goed in de bekkenkom. Heupdysplasie komt wel vaker voor bij kleine tot middelgrote hondenrassen dan bij grote hondenrassen.

Extra weetjes over de schnauzer

 

  • Wegens zijn affiniteit met paarden werd de schnauzer oorspronkelijk gebruikt als stalhond in het zuiden van Duitsland.
  • De hond wordt ook wel eens in de volksmond de ‘Rattler' genoemd. Ze noemen hem zo omdat hij uitstekend in staat was om ratten te vangen en in een heel snel te doden.
  • Er bestaat ook een speciale kruising met de schnautzer namelijk de Schnauber. Dit is een kruising tussen een berner sennenhond en een schauzer. De schnauber werd vroeger ook ‘bastaard’ genoemd.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes