De schnauzer en de Duitse pinscher zijn in principe hetzelfde hondenras. Het enige verschil tussen beide rassen is de vacht. De schnauzer is ontstaan in Württemberg te Duitsland. Het ras was vroeger ontzettend populair maar is de laatste jaren minder terug te vinden bij gezinnen.
De schnauzer is een middelgrote hond die te herkennen in aan de zwarte of grijze vachtskleur. De vacht is veel ruwer dan bij de pinscher en daarom werd de schnauzer vroeger dan ook de ruwharige pinscher genoemd. Ten opzichte van andere hondenrassen heeft de schnauzer een vrij lange snuit en korte poten.
Er bestaat ook een kleine versie van dit ras, de dwergschnauzer. Deze hond heeft een schofthoogte van 33 - 26 cm en een gewicht van ongeveer 5 - 8 kg (mannetjes) of 4 - 6 kg (vrouwtjes). Verder zijn er geen verschillen tussen de gewone schnauzer en de dwergschnauzer. Alleen misschien dat de dwergschnauzer een langere levensverwachting heeft, hij behoort dan ook tot een van de honden die het langste leven.
De schnauzer wordt vaak benoemd als 'De hond met de wijsheid van een mens'. Het is een zeer slimme en loyale hond. Daarbuiten beweert men ook dat de schnauzer een vrijwel koninklijke en aristocratische uitstraling heeft. De schnauzer is een ideaal huisdier en komt over het algemeen goed overeen met kinderen in het gezin.
Wel is het belangrijk om te weten dat de schnauzer een zeer goede gezelschapshond is en dat wil dus zeggen dat het niet aangeraden is om dit type hondenras vaak alleen te laten. Ze voelen zich snel buitengesloten en verwaarloosd. De schnauzer is dus een hondenras dat veel aandacht vraagt van zijn baasje(s).
De schnauzer heeft enkele ziektes waaraan hij gevoelig is. Dit wil enkel zeggen dat ze vaker voorkomen bij dit hondenras dan gemiddeld voorkomt bij andere hondenrassen. Deze ziektes zijn vooral Cataract, oogontstekingen en heupdysplasie. Bij heupdysplasie is er een misvorming van één of beide heupgewrichten. Hierdoor past de kop van het dijbeen niet meer goed in de bekkenkom. Heupdysplasie komt wel vaker voor bij kleine tot middelgrote hondenrassen dan bij grote hondenrassen.