Samojeed

Dierenweetjes.be

De Samojeed - Alle hondenrassen

De 'Samoyed' of 'Samojeed' is een hondenras dat behoort tot één van de duurste hondenrassen ter wereld. Het ras is ontstaan in Siberië en kreeg zijn naam van de 'Samoyedic' volkeren in Siberië. Een andere naam voor het hondenras is Bjelkier.

 

Kenmerken

De Samojeed is een gemiddelde grote hond en is te kenmerken aan zijn witte-zilverkleurige dikke vacht. De oren van de Samojeed zijn zeer dik bedekt met haar en zijn driehoekig van vorm. Meestal is de kleur van de oren ook wit, maar in zeldzame gevallen kan men ze ook in licht- tot donkerbruine tinten terugvinden.

 

Doordat ze zo'n dikke vacht hebben, zijn ze heel goed beschermd tegen strenge winters en extreem lage temperaturen. Dit is vooral omdat ze vroeger in Siberië leefden, waar zeer lage temperaturen gemeten worden.

 

 

Karakter

De Samojeed is zeer vriendelijk van karakter. Hierdoor zijn ze zeer slechte waakhonden, maar ze kunnen wel goed afschrikken. Ze zijn heel ijverig en kunnen heel agressief(lijkend) blaffen.

 

Samojeden zijn heel speels en ideaal als huisdier te houden. Ze komen heel goed overweg met andere huisdieren en ook met kinderen. Doordat ze vroeger gebruikt werden als sleephond, hebben ze dit tot vandaag nog steeds in hun genen zitten. Daarom houden ze ervan om aan dingen te trekken of voort te trekken.

 

De Samojeed straalt een zeer gelukkige maar toch alerte uitdrukking uit en heeft als bijnaam 'de lachende hond'.

 

 

Gezondheid

Bij de Samojeed kan men een veelvoorkomende ziekte vinden die bekent staat als de 'Samejeed Hereditary Glomerulopathie'. Dit is een nierziekte die kan leiden tot nierfalen. Dit is niet direct af te leiden bij de geboorte van een pup, maar kan pas gevonden worden vanaf dat ze 3 maanden oud zijn. Wanneer de Samojeed deze ziekte heeft, is het meestal zo dat ze niet ouder dan 15 maanden worden.

Extra weetjes over de Samojeed

 

  • Uit het Noord-Europese en (gedeeltelijk) Aziatische poolgebied is de Samojeed afkomstig. Hier werd hij gebruikt door de Samojeden, een nomadenvolk.
  • De hond werd gebruikt als rendierhoeder en somsook als sledehond . Ze sliepen samen met hun eigenaars en werden dan ook gebruikt als verwarmers.
  • De honden zijn sportief. Ze worden dan ook in meerdere sporten gebruikt zoals in de G&G, behendigheid, UV, obedience en sledehondensport.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes