Rottweiler

Dierenweetjes.be

De rottweiler - Alle hondenrassen

De rottweiler is een hondenras dat afkomstig is uit Duitsland. Het ras behoort tot de sterkste hondenrassen ter wereld en is heel populair bij mensen die graag een goede waakhond bezitten. De rottweiler staat bekend als een echte werkhond en kan na de juiste opvoeding en training een heel trouwe vriend zijn van de eigenaar. Daarnaast behoort hij ook tot een van de slimste hondenrassen ter wereld.

 

Kenmerken

De rottweiler behoort tot de middelgrote tot grote hondenrassen. Hij heeft een krachtig uiterlijk wegens zijn gespierde lichaam. De vacht van de rottweiler is heel erg kort en zwart. Rond de ogen, muil, wenkbrauwen, de borst en de benen hebben ze bruine tot roodbruine tekeningen.

 

 

Karakter

De rottweiler is een krachtig ras met een sterk jachtinstinct. Daarom zijn het heel erg goede waakhonden. De rottweiler komt vaak voor als zijnde een heel agressief en gevaarlijk hondenras. Toch is dit meestal het gevolg van een zeer sleche training, misbruik, verwaarlozing of een gebrek aan socialisatie. Met de juiste training komt het echte karakter van dit hondenras echt tevoorschijn. Over het algemeen zijn ze heel goedmoedig en hebben ze een rustig karakter. Ze zijn heel erg aanhankelijk en ongelooflijk gehoorzaam. De rottweiler heeft daarbuiten ook een heel zefzeker karakter. Met de juiste opvoeding zal deze zelfzekerheid zich vertonen in een goede bescherming van het gezin in plaats van agressie ten opzichte van zijn baasje(s).

 

 

Gezondheid

Net zoals bij alle middelgrote tot grote hondenrassen is de rottweiler ook gevoelig aan elleboogdysplasie en heupdysplasie. Daarbuiten zijn er ook erfelijke aandoeningen zoals cataract en entropion bekend bij het hondenras.

 

  • Cataract: Grauwe staat
  • Entropion: Het naar binnen krullen van het ooglid

 

Een andere aandoening die enkel bij de rottweiler kan voorkomen is NVSCD, een zenuwaandoening die ertoe kan leiden dat de poten verlamd zijn en dat de hond slikproblemen heeft.

 

De teefjes van dit hondenras lijken ook meer aanleg te hebben voor baarmoederontstekingen. Na sterilisatie komt bij teefjes ook vaker urineverlies voor. Voor meer informatie kan u zich best wenden tot de dierenarts.

Extra weetjes over de rottweiler

 

  • De Rottweiler is, zoals zijn naam al doet vermoeden, ontstaan in Duitsland maar meer bepaals in de plaats Rottweil.
  • De hond werd tijdens de middeleeuwen gebruikt om vee te hoeden, te bewaken en karren te trekken.
  • In de 19e eeuw is de rottweiler uitgestorven. Maar in de twintigste eeuw brachten enthousiaste fokkers uit de buurt van Stuttgart hier verandering in. Ze slaagden erin om de Rottweiler terug te brengen.
  • In 1920 bachten Duitse emigranten de rottweiler mee naar de Verenigde Staten. In 1931 registreerde de American Kennel Club de eerste Rottweiler. De rasstandaard werd dan in 1935 vastgesteld.
  • Veel rottweilers snurken.
  • Rottweilers hebben een dubbele vacht. Ze verliezen heel veel hde in de lente en de herfst, de rest van het jaar verliezen ze niet zo veel haar.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes